bezár
 

art&design

2009. 09. 03.
Kőleves fesztivál Szilaspogonyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetedik alkalommal rendezik meg a Kőleves Fesztivált a Nógrád megyei Szilaspogonyban szombaton. A rendezvény sikerét mutatja, hogy a 330 fős faluban tavaly már 2500 emberre főztek.
Tavaly helybéli fiatalok az eljegyzésüket tartották a fesztiválon, és a család az eljegyzési ebéddel nyerte meg a főzőversenyt - mondta az MTI-nek Nagy György polgármester.

A szilaspogonyi Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el, de az első évek után már nem előírás, hogy a kő benne legyen a bográcsokban, üstökben, viszont azoktól fél méteren belül kell lennie.

A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike tartalmazza: "Kőlevest főzni bármiből lehet, egyetlen kötelezően betartandó szabály a főzés kezdetén: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe."

A fesztiválon mindenki azt főz, amit szeret, volt már, aki struccot dolgozott fel.

Idén 43 csapat főz majd. A legízletesebb Kis-kőleves főzőjét Szegénylegény-díjjal jutalmazzák, az elismerés egy nagyméretű kupa és egy molnárkalácssütő lesz. Hasonló díjban a részesül "a majdnem első helyezett" is, mert, mint a polgármester mondta, ez a rendezvény nem a díjakról, hanem az együtt töltött időről szól.

Visszatérnek ilyenkor Szilaspogonyba az elszármazottak, de az ország több pontjáról érkeznek már résztvevők, idén vannak jelentkezők Dunaújvárosból is.

Amíg a szakácsok főznek, a vendégek 11,5 kilométeres túrát tehetnek a Kis-kőhöz, ahol egy 9 méteres mesterséges barlangot kereshetnek fel. A nap során lesz népmese, zene, tánc, divatbemutató, régi mikrobuszok kiállítása, cigányzene, motoros sárkány- és kaszkadőrbemutató, kocsikázási lehetőség, sörsátor, tábortűz, a sportvetélkedők között pedig gerelyvetés, kőlökés és kötélhúzás.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés