bezár
 

art&design

2009. 09. 03.
Zsidó kulturális fesztivál Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hangversenyek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók, irodalmi programok és izraeli vacsoraest várja szeptember 9-től két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.
A rendezvényt 2005-ben - a már tizenkét éve sikerrel zajló fővárosi zsidó fesztivál mintájára - azzal a céllal indították el, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét - mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerdán a csongrádi megyeszékhelyen a kulturális rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón.

A fellépők szegedi származású vagy a városhoz kötődő nemzetközi hírű művészek, illetve fiatal tehetségek. A fesztivál rendezvényei - amelyek ízelítőt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából - elsősorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak. Itt lesz szeptember 9-én este a fesztivál nyitókoncertje is, amelyet a "professzionálissá válásának" negyvenedik évfordulóját ünneplő Szegedi Szimfonikus Zenekar ad. Ezen az estén nyílik kiállítás Az élő zsinagóga címmel Dusha Béla fotográfus műveiből.

A koncertek sora szeptember 17-én Rákász Gergely orgonaművész fellépésével folytatódik, majd október 1-jén szintén egy orgonista, Perneczky Balázs lesz a zsinagóga vendége. Néhány nappal később a Weiner Kamarazenekar koncertezik Márffy Gabriella hegedűművész közreműködésével, majd a Tisza-parti városban végzett fiatalokból álló Fourtissimo együttes hangversenye szórakoztatja a fesztivállátogatókat.
A zsinagóga visszatérő vendége a Londonban élő Frankl Péter zongoraművész, aki október 12-én a szegedi születésű Kármán György emlékére ad koncertet. Október 18-án Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumát mutatják be a fesztiválon.

A Szegedi Zsidó Hitközség Székházában lép fel szeptember 10-én a Tel Aviv-i Yiddishspiel Színház Nekem gyönyörű vagy című produkciójával. Szintén a műemléképületben nyílik kiállítás Kovács Tamás szobrász és grafikusművész, valamint Tundó Klára fotográfus alkotásaiból. Az izraeli művészek Holt-tengerről készült fotóit bemutató tárlatának pedig az új zsinagóga ad majd otthont október 13-tól.

Október végén az orosz-zsidó dallamvilágot idézi meg a székházba Jávori Ferenc és Dunai Tamás, majd november 8-án Radó Gyula rendező egy békéscsabai zsidó család sorsát bemutató Arctalan Árnyak című filmjét láthatja itt a közönség.

A fesztivál egyik hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, amelyen fellép a Budapest Klezmer Band, a Golda Meir Szalonzenekar és az Akropolisz Táncstudió.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés