bezár
 

art&design

2009. 09. 06.
Véget ért a XII. Zsidó Nyári Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szépművészeti Múzeum dísztermében tartott koncerttel zárult vasárnap a XII. Zsidó Nyári Fesztivál vasárnap.
Gavriel Lipkind koncertjének vendégei megtekinthették a Jeruzsálem Múzeumnak A Szentföld öröksége című kiállítását is. A koncerten résztvevők voltak a tárlat utolsó látogatói, ugyanis a fesztivállal együtt véget ért a kiállítás is.

Az izraeli csellóművész koncertje előtt a XII. Zsidó Nyári Fesztivál igazgatója, Vadas Vera arról számolt be az MTI-nek, hogy az eseménysorozatnak a gazdasági nehézségek ellenére ugyanannyi vendége volt, mint tavaly, azaz 120 ezren vettek részt a koncerteken, kiállításokon. A jegybevétel is imponáló, 37 és fél millió forint, ez eléri a teljes költségek 40 százalékát.

Baán László elmondta a záróhangverseny közönségének, hogy az együttműködésről beszélgetve ébredtek rá, hogy a két dátum - a kiállítás és a fesztivál zárása - egybeesik, így határoztak arról, hogy a hangversennyel adnak ünnepi keretet a közös finálénak, James Snyder, a Jeruzsálem Múzeum igazgatójának jelenlétében.

Az est védnökségét Balázs Péter külügyminiszter vállalta, aki azt hangsúlyozta: bár szomorúság a kiállítás zárása, büszkeség, hogy itt lehetett az anyag abból a városból amelyik a három nagy monoteista vallás találkozási pontja, a kultúrák közötti párbeszéd eleven terepe.
Ez a párbeszéd a konfliktusoktól sem mentes - tette hozzá. Az EU-s külügyminiszterek múlt heti stockholmi találkozóján számba vették a világ krízisövezeteit. A miniszterek bíznak benne, hogy a mostani izraeli lépések elvezetnek ugyan egy nehéz folyamatban oda, hogy garantált lesz Izrael biztonsága, és létrejöhet egy független palesztin állam.
A Zsidó Nyári fesztivál mindig is bölcs gondolatokkal csatlakozott a megbékéléshez - hangsúlyozta.

A magyar kulturális élet gyöngyszeme, amely a társadalom minden rétegéhez eljuttatja a zsidó kultúra értékeit. Nem szabad megengedni - tette hozzá -, hogy a múlt legsötétebb erői előjöjjenek, és teret nyerjenek a mai Magyarországon. A miniszter emlékeztetett a diplomáciai - nagyköveti szintű - kapcsolatok újrafelvételének (1989. szeptember 14.) évfordulójára is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés