bezár
 

art&design

2009. 09. 08.
Kiállítás nyílt a szegedi börtön fogvatartottjainak alkotásaiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyílt kiállítás Kereten kívül címmel hétfőn Budapesten az Országgyűlési Biztos Hivatalában.
A szeptember 25-ig látogatható tárlaton kilenc elítélt - a többi között Magda Marinko, Paluska Gábor, Hangya és Bujdosó Balázs - összesen 50 képét (közöttük festményeket és grafikákat) tekinthették meg az érdeklődők.

A művészet funkciója a végrehajtási intézményekben az időtöltés mellett az önkifejezés, a kreativitás kibontakoztatása és a külvilággal való kapcsolattartás is - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tárlat megnyitóján. Szabó Máté hozzátette, hogy az intézményben komoly nevelő munka folyik.

Az elítélteknek van gondolatuk, kreativitásuk és üzenetük is a külvilág számára - fogalmazott Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese. Szavai szerint a fogvatartottakban ott él a szándék, hogy értéket teremtsenek.

Éles Éva, a Szegedi Fegyház és Börtön pszichológusa felhívta a figyelmet azokra a kutatásokra, amelyek alátámasztják, hogy az önfeledt öröm erősíti az immunrendszert, amelyre a börtönlakóknak is nagy szükségük van. A pszichológus szerint a különböző technikai megvalósítások, egyebek mellett a színek kikeverése, a fény-árnyék ábrázolás mind komoly kihívást jelentett az alkotóknak, akik mesterséges fény mellett dolgoztak. A művekben egyaránt megfogalmazódik a női nem utáni vágy, a gyermek hiánya, a küzdelem és önfeladás, valamint a lelki gyötrődés elől a természetben nyugalmat kereső derű - mondta.

A művek születéséről felfedte, hogy tavaly ősszel Kereten kívül címmel képzőművészeti pályázatot hirdetett a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata a Szegedi Fegyház és Börtönnel közösen a fogvatartottak számára. Az alkotásoknak a börtönéletet, az egyén érzelmi viszonyát a zárt és a kinti világhoz, a családi és baráti kapcsolatok változásait, a szabadság hiányát, a kitaszítottság érzését, a zárka világát, a társakhoz fűződő viszonyt, a szabadulás reményét kellett tükrözniük. Az elítéltek bármilyen technikával dolgozhattak (olaj, ceruza, tollrajz és akvarell).

A pályázatra beérkezett képeket Szekeres Ferenc festőművész, Rudisch Tibor klinikai szakpszichológus és Galkó Bence színművész zsűrizte. A tárlatot májusban már láthatta a közönség a Szeged napja elnevezésű rendezvénysorozat keretében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés