bezár
 

art&design

2009. 09. 08.
Adóssága miatt elvesztheti képeit Annie Leibovitz fotóművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Damoklész kardjaként függ Annie Leibovitz fotóművész feje fölött kedden lejáró 24 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) adóssága: ha nem fizet, elveszítheti összes híres fotográfiája szerzői jogát.
Az 59 esztendős fotóművész tavaly fordult a rövid lejáratú hiteleket nyújtó New York-i Art Capital Grouphoz (ACG) pénzügyei átmeneti elsimítására. Fedezetként munkáit és ingatlanjait ajánlotta fel.

A pénzügyi csoport július végén perelte be a sztárfotóst a szerződés megszegéséért. Ha Leibovitz csődöt jelent, nemcsak három, a történelmi Greenwich Village-ben álló házát veszítheti el, hanem eddig készített minden fotója szerzői jogát is - írta a bbc.com hírportál.
Leibovitz zenész- és színészportréi, a világ vezetőiről - köztük Barack Obamáról, II. Erzsébetről - készített fotói világszerte elismert kulturális értéket képviselnek. Egyik híres képe John Lennont ábrázolja meztelenül, amint magzati pózban karolja át az alatta fekvő, feketébe öltözött Yoko Onót. A fotózás után pár órával a zenész gyilkos merénylet áldozata lett. A meztelen, várandós Demi Moore-ról a Vanity Fair címlapjára készített fotója is bejárta a világot.

Miközben milliókat keresett képeivel, egyre halmozódtak kifizetetlen adói és számlái. (A New York-i taxis cégeknek évek óta közel 250 ezer dollárral tartozik.) Anyagi helyzete 2003-ban ingott meg alapjaiban, amikor belefogott nagy múltú New York-i házai felújításába. A renoválással a városvédők és egy szomszédja haragját is felkeltette, aki az átépítés okozta károk miatt 15 millió dolláros pert akasztott a nyakába. Igaz, 1,9 millióval (360 millió forint) megúszta az ügyet: megvette a szomszéd házát is.

Az ACG 40 millió dollárra (7,5 milliárd forintra) becsülte Leibovitz portfolióját, az ingatlanszakértők szerint New York-i házai újabb 40 milliót érhetnek. Párizsban is van egy lakása, amit még élettársának, a néhai Susan Sontag írónak, nőjogi aktivistának vásárolt.

A sztárfotós 1983 óta dolgozik a Vanity Fair magazinnak. A New York magazin szerint 2 millió dolláros (380 millió forintos) fizetést kap. A magánmegrendelők portréiért 100 ezer dollárt (19 millió forintot) kér.
Peter Stern szerzői jogi szakértő szerint az egyetlen kiút, ha Annie Leibovitz a fizetésképtelenség miatt kérvényezi adósságai átütemezését.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés