bezár
 

art&design

2009. 09. 09.
Kezdődik az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dusha Béla fotógráfus Az élő zsinagóga című kiállításának megnyitójával és a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével ma este megkezdődik az V. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek programjai november 8-ig zajlanak.
Az Új Zsinagóga Emlékcsarnokában nyíló fotós tárlat közel négy év vallási életét, a Szegedi Zsidó Hitközség ünnepeit, mindennapjait, a csongrádi megyeszékhely zsinagógájának mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós épületét tárja a látogatók elé - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Dusha Béla kiállításának anyaga kötet formájában is megjelenik, az albumot a fesztivál egyik záróeseményén, az izraeli vacsoraesten foghatják majd kezükbe az érdeklődők.

A kiállítás-megnyitót követően az idén hivatásos együttessé válásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertezik a szegedi Új Zsinagógában. A társulat Gyüdi Sándor karnagy dirigálásával Joseph Haydn, a bécsi klasszika első mestere halálának bicentenáriumára emlékezve a zeneszerző két szimfóniáját adja elő.

A fesztivál - melyet 2005-ben azzal a céllal indították el, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét - hangversenyekkel, kiállításokkal, könyv- és filmbemutatókkal, színházi és irodalmi programokkal várja az érdeklődőket a következő hetekben.

A rendezvénysorozaton fellép többek között a Londonban élő Frankl Péter zongoraművész, aki október 12-én a szegedi születésű Kármán György emlékére ad koncertet. Kiállítás nyílik izraeli művészek Holt-tengerről készült fotóiból, valamint Kovács Tamás szobrász- és grafikusművész, valamint Tundó Klára fotográfus alkotásaiból.
Október végén az orosz-zsidó dallamvilágot idézi meg a Szegedi Zsidó Hitközség székházba Jávori Ferenc és Dunai Tamás, november 8-án pedig Radó Gyula rendező egy békéscsabai zsidó család sorsát bemutató Arctalan árnyak című filmjét láthatja itt a közönség.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés