bezár
 

art&design

2009. 09. 09.
Fotóművészeti kiállítás a változó Kolozsvárról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt negyven évben átalakult Kolozsvárról látható fényképkiállítás Ferenc László Csaba nyugalmazott matematikatanár fotóiból a kincses város művelődési házában.
A Kolozsvár tegnap és ma című fotókiállításon közel százhúsz fotó látható. A kiállításáról Ferenc László Csaba az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak úgy nyilatkozott, hogy figyelt Kolozsvár rohamos változására, és ezt szerette volna dokumentálni, de sohasem gondolta, hogy egyszer kiállítás is nyílik fotóiból.

A 75 éves nyugalmazott matematikatanár fotói időutazásra hívják a látogatót. Azok, akik látták, átélték a 70-es és a 80-as évek Kolozsvárjának hangulatát, nosztalgiázva emlékezhetnek vissza az elmúlt időkre, a fiatalabb generáció számára pedig betekintést engednek a képek a hirtelen és gyökeres változások korába.
A fényképek a Monostor-negyed drasztikus átalakításáról, a ma már sehol nem található családi házakról és azok eltűnéséről, a megsokasodó tömbházak felépítéséről tanúskodnak.

"Mára a nagy lakónegyedek betonrengetege elszemélytelenítette teljes egészében a várost. És a külalakkal együtt eltűnt Kolozsvár jellegzetes hangulata is. Még ezelőtt 10 évvel, ha kimentem sétálni a városba, mindig találkoztam ismerősökkel, és volt miről beszélgetni. Ma az utcákon sétálgatva senkit nem ismerek, és azt tapasztalom, hogy a mai fiatalok sem egymást. Azt hiszem, amellett, hogy dokumentáltam a város átalakulását, egy olyan hangulatot is sikerült megörökítenem, ami jellegzetesen Kolozsváré volt, és ami már soha nem tér vissza" – nyilatkozta Ferenc László Csaba a lapnak.

A mostani kiállítást korábban már láthatta a kolozsvári közönség, pár évvel ezelőtt Kolozsvári Párhuzamok címmel a Pata utcai református parókiához tartozó galériában. A nyugalmazott matematikatanár célszerűnek látta ismét kiállítani ezeket a fotókat, mivel úgy látja, a városkép ismét átalakulóban van. Az érdeklődők szeptember 20-ig tekinthetik meg a kiállítást.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés