bezár
 

art&design

2009. 09. 10.
Kinyílt fiókok - válogatás az MTI fotóarchívumából Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ötvenes évek Magyarországának sokak által csak filmekből, elbeszélésekből ismert világába kalauzolja el a közönséget az MTI fotóarchívumának anyagából összeállított kiállítás, amely Kinyílt fiókok címmel péntektől látható a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
Az ötvenes években a helyreállításról, a nagy építkezésekről, a téeszekben, bányákban folyó munkáról, az emberek hétköznapjairól a kor propagandisztikus elvárásainak megfelelően számos neves fotóriporter készített képeket, amelyek eddig a Magyar Távirati Iroda Zrt. hatalmas archívumában részben rejtve voltak - közölte Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

A tárlaton november 1-jéig látható több mint százhúsz fotográfia az MTI-ben néhány éve kezdődött tudatos kutató és feltáró munka eredményeként került elő.

Az ötvenes évekből fennmaradt anyag feldolgozásakor az egyik "fiókot" kinyitva Langer Klára bányászokról készített fotóira bukkantak, majd a célzott kutatást követően előkerültek Vadas Ernő városképei, felvételei is a Hortobágyról, az Árpád- (akkori nevén Sztálin) híd építését megörökítő fotók, Sándor Zsuzsa, Reismann Marian, Kálmán Kata téesz-felvételei és Farkas Tamás munkái, amelyek az Erzsébet-híd Dunába esett roncsainak kiemelésénél készültek. Láthatóak a szegedi kiállításon Várkonyi László harmincas és negyvenes években készült portréi is, köztük egy Móricz Zsigmondról készült fotótörténeti jelentőségű kép.

A tárlat anyagát - amellyel a Fotóhónap 2008 keretében már megismerkedhetett a fővárosi közönség - Keleti Éva fotóművész válogatta, aki az ötvenes években kezdte pályáját, és együtt dolgozott a kor nagyjaival a Magyar Fotó Állami Vállalatnál, amely 1956-ban az MTI-be olvadva lett az MTI Fotó alapja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés