bezár
 

art&design

2009. 09. 12.
Kossuth-fotókiállítás Cegléden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kossuth Lajosról készült eredeti fotókból nyílik különleges kiállítás csütörtökön a ceglédi Kossuth Múzeumban, ahol az egykori kormányzóról a nagyközönség előtt még ismeretlen képek is láthatóak lesznek.
Reznák Erzsébet, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a 19. századi Magyarország meghatározó politikusaként számon tartott Kossuth Lajosról kevés fotó készült. Ennek oka részben az, hogy a század első felében még nem ismerték e technikát, másrészt Kossuth nem szeretett fényképezkedni.

Az 1917-ben megnyílt ceglédi Kossuth-múzeum a kezdetek óta gyűjti a névadót ábrázoló felvételeket, most ezek közül 25 szerepel a bemutatón. Látható lesz a néhány hete a múzeum birtokába került dedikált kép is, amely 1893 márciusában készült Torinóban, ahol a politikus évtizedeken át önkéntes száműzetésben élt.

A gyűjteményben őrzik Kossuthról a legrégebbi, 1852-ben Londonban készült felvételt - 50 éves volt ekkor -, egy beállított stilizált képet, amely leomló hosszú köntösben ókori hadvezéri pózban ábrázolja. Érdekes felvétel az 1889-es torinói csoportkép is, ahol Kossuth egy 850 fős csoport egyik tagjaként látható. E fotó története, hogy egy népes hazai küldöttség kereste fel és az utazás minden résztvevője együtt akart látszani a nagy hazafival. Az akkori technika korlátai miatt bravúros felvétel egy Ambrosetti nevű helyi fotográfus mester munkáját dicséri, aki egyébként Kossuth házi fényképésze volt.

Ugyancsak szerepel a kiállításon egy 1894. március 27-én készült kép: Kossuth a halálos ágyon. Az agg politikus néhány nappal korábban, március 19-én hunyt el, testét bebalzsamozták és Torinóból vonaton Budapestre szállították. Nagy pompával a Fiumei úti temetőben április 1-jén helyezték örök nyugalomba, ám 1907-ben, amikor elkészült mauzóleumja, újra eltemették, és ma is ott nyugszik.

A kiállítás az év végéig tekinthető meg. A múzeum vezetése várja a még kallódó Kossuth-képek őrzőinek jelentkezését a gyűjtemény kiegészítésére - mondta Reznák Erzsébet az MTI-nek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés