bezár
 

art&design

2009. 09. 12.
Eladók a német terroristák halotti maszkjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terroristáinak halotti maszkjait egy múzeumnak adná tulajdonosuk, Andreas Albrecht műkereskedő.
Gudrun Ensslin, Andreas Baader és Jan-Carl Raspe halotti maszkjának lenyomatait Albrecht az év elején vásárolta meg Gerhard Halbritter szobrász lányától több mint öt és fél millió forintnak megfelelő összegért. A berlini Német Történelmi Múzum és a bonni Történelem Háza nem érdeklődött a történelmi leletek iránt. Albrecht elképzelhetőnek tartja, hogy ezután nemzetközi múzeumokkal is felveszi a kapcsolatot.

"A halotti maszkok a német történelem egy fontos szakaszának autentikus lenyomatai" - mondta el a tulajdonában lévő tárgyakról Albrecht.

A RAF az "imperializmus", a fennálló társadalmi rendszer ellen hirdetett harcot a hatvanas évek végétől. Alapítóit, Andreas Baadert, Ulrike Meinhofot, Gudrun Ensslint 1974-ben elfogták és a stammheimi börtönbe zárták. Kiszabadításuk érdekében a szabadlábon maradt tagok további terrorakciókat hajtottak végre: fényes nappal, a szolgálati gépkocsijában lelőtték Siegfried Buback szövetségi főügyészt, elrabolták és megölték Hanns Martin Schleyert, a német munkaadók szövetségének elnökét.

A többgenerációs csoport 1971 és 1993 között több mint harminc gazdasági vezetőt, jogászt, politikust, katonát és rendőrt gyilkolt meg Nyugat-Németországban, többek között az amerikai hadsereg frankfurti főhadiszállásán és az Axel Springer kiadó hamburgi székházában.
A hivatalos változat szerint 1977. október 18-án (Meinhof már egy évvel korábban) mindannyian öngyilkosok lettek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés