bezár
 

art&design

2009. 09. 13.
Rendhagyó magyar divatbemutató New Yorkban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó magyar divatbemutató-sorozat kezdődött szombaton New Yorkban, a divatvilág egyik legrangosabb eseményéhez, a New York Fashion Weekhez időzítve.
A New York-i divathét helyszínétől fél sarokra, a Grace Plazánál rendezett szabad téri eseményen - amely az amerikai magyar kulturális évad saját programja - a Je Suis Belle és a Use Unused tervezőcsoport, valamint Anh Tuan designer legújabb kollekcióit mutatták be, illetve örökítették meg.

A magyar tervezők ruháit amerikai modellek viselték, akiket New York forgatagában fényképezett le két fotóművész, Hapák Péter és Máté Gábor.

A ruhakölteményeket és kiegészítőket viselő modelleket Máté Gábor egy ritka, 8x10-es Polaroid fényképezőgéppel örökítette meg. Az exkluzív fotózás egyúttal tisztelgés az amerikai divatfotózás nagyjai, közöttük Richard Avedon előtt, aki maga is előszeretettel alkalmazta ezt a kamerát és fényképészeti eljárást. Máté Gábor az MTI-nek elmondta: ennek a síkfilmes technikának, amellyel a legjobb minőségű képek készíthetők, nagy hagyománya volt Amerikában.

Az elkészült pillanatképeket a divatbemutató ideje alatt - az esemény négy napig, szombattól keddig, mindig ebédidőben tart - kiállítják az ICP (International Center of Photography) bejárata előtti kocka alakú üvegépületben, ahol azokat minden érdeklődő megnézheti.

Hadas Rita Mária designer szakértő, a divatshow kurátora a szemerkélő esőben rendezett első nap után szombaton az MTI-nek elmondta: a további napokban azt tervezik, hogy a közönséget is bevonó performanszokat rendeznek, amikor a modelleket a "bevállalós" járókelőkkel együtt fotózzák le, amikor New York nemcsak díszlet, hanem a bemutató szerves része. Kifejtette: a cél, hogy ne a ruhákat dokumentáló vegytiszta képek, divatfotó-sorozatok készüljenek, hanem induljon el egy párbeszéd a divat világa és a New York-i járókelők között.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai magyar évadnak a tárgy- és a designkultúra is része, és ilyen magyar bemutató New Yorkban az utóbbi évtizedekben nem volt.

Elmondta, hogy a bemutatott imidzsdarabokat - vagyis az utcai viselet feletti szintet képviselő igényes ruhákat - kimondottan a New York-i fellépésre tervezték az alkotók.

A kurátor meggyőződése szerint nemzetközi színvonalat képviselnek a meghívott fiatal magyar tervezők, akik meg akarják mutatni magukat a világnak, és ez a belső hajtóerő esetükben tehetséggel párosul.

A Use Unused csoport már évek óta jelen van az Egyesült Államokban, a Je Suis Belle és a vietnami származású Anh Tuan számára ez a debütálás New Yorkban. A magyar tervezők a hétköznapi használatra szánt "streetwear" kollekcióikat is bemutatják a jövő héten New York egy-egy bemutatótermében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés