bezár
 

art&design

2009. 09. 16.
Elhagyott magyar laktanyák, gyárak tárgyai, fotói
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kültelki expedíció címmel magyar nagyvárosok környéki elhagyott orosz laktanyákról, a kiskatonák otthagyott jeleiből, üres gyárakról készített fotókból, a helyszínen talált tárgyakból és videófelvételekből nyílik kiállítás - "Budhatomi" (Kovács Budha Tamás) és Tábori András intermédia művészek munkáiból - a brüsszeli magyar kulturális intézetben hétfőn este.
Mintegy 50 fotó, hét videó, a művészek rajzolta térképek a terepről és mellé saját megjegyzések, valamint a területre jellemző talált tárgyak lesznek láthatók, valamint az expedíciós élményekről szóló magyar és angol szövegek olvashatók a magyar intézet kiállításán, amely október 14-ig lesz nyitva - mondta el az MTI-nek Tábori András.

Elhagyott orosz laktanyában találtak például egy gázmaszkot, ezt is elhozták a tárlatra. Pécel közelében, az üres rakétabázison fölfedeztek egy olyan, 2-3 metrómegállónyi hosszúságú alagutat, amelynek falain és plafonján gyertyaláng-korommal készített gyermeteg ábrák és cirill betűs föliratok voltak, s ezeket mind lefényképezték.

Szentendrén is föltérképezték az orosz katonák hátrahagyott jeleit, amelyeket cirill betűkkel téglákba, fába vésve, korommal a mennyezetre írva találták és dokumentálták. Egy elhagyott gyár épületének rozsdás ablakrácsát, amely "fénykorában" kék-piros volt, újrafestették, s ez meglehetősen kirítt a lepusztult környezetből vagy például harsány színekkel átfestettek egy terepszínű kaput, s minderről videófelvételt készítettek - részletezte a művész.

A kiállítás előzménye, hogy tavaly az intézet honlapján vizuális blogot indítottak, s ezen jelentek meg "Budhatomi" munkái, s erre a honlap látogatottsága megduplázódott - ez adta az ötletet a mostani kiállítás megrendezéséhez - mondta el az MTI-nek Parais Simon, a brüsszeli intézet munkatársa. Belgiumban nagyon népszerű a fiatalok körében a public art és a street art műfaja, ezért döntött az intézetigazgató, Petőcz György a két fiatal magyar intermédia művész kiállítása mellett - tette hozzá a munkatárs.

"Budhatomi" 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán, míg Tábori András az egyetem ötödéves intermédia-festő szakos hallgatója.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés