bezár
 

art&design

2009. 09. 17.
Sol LeWitt "posztumusz" metró faliképe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Whirls and twirls - Örvények és forgások; ez a címe annak a hatalmas, látványos, színes porcelánlapokból készült kompozíciónak, amelyet az alkotó, Sol LeWitt amerikai konceptművész halála után két évvel avattak fel a New York-i metróban.
Mint arról a The New York Times beszámolt, a drágakövekre emlékeztető színekben készült, "meglepő vizuális élményt nyújtó" kompozíciót az 59-ik utcánál, a nagy forgalmú Columbus Circle metróállomáson naponta átlag 69 ezer utas láthatja majd. A 250 porcelánlapból álló alkotás csaknem 17 méter hosszú és 3 és fél méter magas felületet borít be.

Sandra Bloodworth, a metró tranzitművészeti igazgatója elmondta: ez volt a Metro Transportation Authority (MTA) által megvalósított egyik legnagyobb méretű projekt. A mű egy kétszeres szélességű, öt különböző vonal állomására és a 60-ik utcára vezető lépcsőnél lévő falat díszít.

LeWitt ismert volt arról, hogy igen pontos utasításokat adott műveinek kivitelezésére vonatkozólag. Megkövetelte, hogy a porcelánlapok ugyanazokban a tiszta kék, zöld, sárga, narancs, piros és bíbor színekben készüljenek el, mint amelyeket akril falfestményein alkalmaz. Az Egyesült Államokban erre senki sem vállalkozott, végül egy madridi műhelyben gyártották le a porcelánlapokat.

A projekt része volt az állomás öt éve kezdődött, 108 millió dolláros beruházással történt felújításának. Amikor a metró LeWitt közreműködését kérte, felajánlotta neki, hogy ő maga válassza ki műve számára az állomáson a megfelelő helyet. Özvegye szerint feltehetően azért döntött a lépcső fölötti fal mellett, mert ott áramlott át a legnagyobb tömeg.

A kompozíció utal LeWitt ugyanakkor született azonos című falfestményeire, köztük egy olyan munkára, amely 2005-ben a Metropolitan múzeum tetején rendezett kiállításon szerepelt.

A fali porcelánlap-kompozíció mellett idén ősszel készül el a metróállomás padlózatát borító két kör alakú LeWitt-mű. Az egyik egy felvonónál lesz, a másik az 58-ik utcánál, ahol árkádos üzletsor épül: mindkettő világos- és sötétszürke porcelánlapokból áll össze.

Noha Sol LeWitt Connecticutban élt, jól ismerte New York városának közlekedését. Nem volt jogosítványa, a városban mindig földalattira ült - emlékezett vissza a művész özvegye.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés