bezár
 

art&design

2009. 09. 19.
Rembrandt-porté 25 millió fontért kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállításon mintegy 40 éve nem szerepelt Rembrandt-portrét bocsát árverésre decemberben a londoni Christie,s aukciósház, amely szerint a magánkézben lévő műalkotás akár 25 millió fontért (7,5 milliárd forintért) is elkelhet.
A Christie,s pénteken jelentette be, hogy december 8-i árverésén kalapács alá kerül egy 1658-ból származó Rembrandt-festmény, amely egy kihívóan csípőre tett kézzel álló férfi portréját ábrázolja.

A Portrait of a Man, Half-Length With his Arms Akimbo című kép a holland mester művészileg legtermékenyebb periódusából származik, és 1930 óta nem fordult meg árverésen - mondta az aukciósház szakértője.

A festményt 1958-ban adományozta a Columbia Egyetemnek egy dúsgazdag művészetbarát, George Huntington Hartford II. Amikor az 1968-as diáklázadás idején a diákok elfoglalták az egyetem elnökének irodáját, a hatóságok a rongálástól tartva kimenekítették a képet és egy raktárban helyezték el. Utoljára 1970-ben állították ki a detroiti Művészeti Intézet Rembrandt-tárlatán. Négy évvel később az egyetem eladta az alkotást, és azóta nem cserélt gazdát.

A Christie,s nem hozta nyilvánosságra a képet árverésre bocsátó tulajdonos nevét, csak annyit árult el, hogy Rembrandt munkája "egy kitűnő gyűjtemény darabja volt".

Ha a becsült árért kel el, ez lesz a holland festő legnagyobb összegért elárverezett képe. A festő aukciós rekordjaként eddig egy 2000-ben szintén Londonban eladott 19,8 millió fontos (6 milliárd forint) művet tartottak számon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Jonathan Levine: Csekély esély
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés