bezár
 

art&design

2009. 09. 20.
Vadonat új kortárs művészeti múzeum Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Horvátország legnagyobb Modern Művészeti Múzeumát (MSU) nyitják meg december 11-én Új-Zágrábban, az első ilyen kulturális intézményt a Száva folyó másik oldalán.
Jelena Pavicic-Vukicevic zágrábi polgármester-helyettes jelentette be a hírt egy sajtókonferencián, amelyen a horvát főváros őszi nemzetközi multikultúrális programjait ismertette.

Az új-zágrábi ultramodern múzeum gyűjteménye mintegy 14 ezer műtárgy. Az első kiállítás a Gyűjtemény mozgásban címet kapta s 600 műalkotást mutatnak be az 1950-es évektől napjainkig. A gyűjtemény alapját a XX. század első felének horvát kortárs művészete és az 50-es évektől horvát és külföldi munkák adják - olvasható a www.monitor. hr honlapon.

A modern épületet Igor Franic 46 éves, nemzetközileg is ismert zágrábi építész tervezte. A kulturális minisztérium és a zágrábi önkormányzat 2001-ben írta alá a szerződést a kortárs művészeti múzeum megépítéséről, 2003-ban kezdték a földmunkákat.

Zágráb adta a területet, 14500 négyzetméteren Észak-Dél irányba tájolt geometrikus épületet tervezett Franic, ebből 4800 négyzetméter a kiállítótér. Az öt emeleten a technikai helységeken kívül kisebb, nagyobb és közepes méretű termeket alakított ki, s ezeket önállóan, párhuzamosan, vagy kombináltan lehet használni.

Az építész arra törekedett, hogy sok természetes fényt kapjanak a kiállítóterek. Ezek mellett könyvtár, olvasóterem, gyermekfoglalkoztató, multimédiás termek és étterem áll majd a látogató rendelkezésére a Modern Művészetek Múzeumában - írta a www.culturenet.hr honlap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Jonathan Levine: Csekély esély
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés