bezár
 

art&design

2009. 09. 21.
Képek igen, fotó nem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintha már nem lenne olyan töretlen az olcsó képek iránti érdeklődés, a Képcsarnok szombati aukcióján a 188 tétel egynegyede visszamaradt.
A szezon első festmény-árverésén mindenki jobb eredményre számított, a korábbi Képcsarnok-aukciókon a kínálat csaknem teljes egészében elkelt. A legelső alkalommal százszázalékos eladási eredményt értek el. Igaz, ezúttal a műfajbővítés céljából bevont fotók is rontották a statisztikát, mivel ezek közül alig néhányat vittek el, kikiáltási áron.

Így is éppen tizenháromszor koppant százezer forint felett a kalapács. A Képcsarnoknál már többször rekord leütést "elérő" művész, Váli Dezső képe lett a legdrágább. Patagónia című, 1975-ös olajképét több mint négyszeres licitemelkedéssel, 650 ezer forinton vitte el a kitartó gyűjtő.

Egy Aphrodité-szobor, Borsos Miklós 36 centiméteres kis bronz plasztikája 280 ezer forinttal volt a második. Orosz Gellért geometrikus elemekből építkező Tündöklő című műve is -90 ezres indítás után - 280 ezer forinton "ért célba".

Demény Miklós csendéletéért háromszoros licittel megadták a 200 ezer forintot. Az 1986 óta New Yorkban élő, expresszív festészetet és szobrászatot művelő Böröcz András Ceruzafigurája 80 ezer forintról 160 ezerre emelkedett. Mindkét Schéner Mihály-vászonnak felverték az árát. A tengerpartot ábrázoló darabért 160, egy erdőrészletért pedig 120 ezer forintot adtak. Gerzson Pál absztrakt műve, a Nyári emlék 70 ezerről indulva 150 ezerig "bírta". Ugyanennyit adtak Klie Zoltán élénk koloritú Falusi utca című olajképéért. Egy Klie-akvarellt kikiáltási áron, 50 ezer forintért szerzett meg valaki.

Jól vitték A. Szabó Zoltán, Fajó János, Misch Ádám, Vojnich Erzsébet, Fehér László képeit. Megvették a most viszonylag kis számban árverésre bocsátott eredeti és sokszorosított grafikákat is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés