bezár
 

art&design

2009. 09. 22.
Kiállítás az utolsó azték uralkodóról a British Museumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az utolsó azték uralkodóról nyílt kiállítás a British Museumban, II. Moctezuma félistenként uralkodott a mai Mexikó központjában a spanyol hódítók megérkezéséig.
"Számos kiállítást rendeztünk már az azték kultúráról, de a mostani egy kalandos felfedezés, amellyel azt próbáljuk megérteni, hogyan élt a mexikói spanyol hódítás korának egyik főszereplője" - mondta Colin McEwan, a 2010. január 24-ig nyitva tartó "Moctezuma: azték uralkodó" című kiállítás társszervezője.

"Ez az első alkalom, hogy Moctezuma nemzetközi porondra lép" - tette hozzá. Mintegy 400 ezer látogatót várnak a gyarmatosítás puszítása elől megmenekült kincseket bemutató tárlatra.

II. Moctezuma 1496-ban született, ő volt a mexika nép kilencedik és utolsó uralkodója. Fővárosának, Tenochtitlannak a maradványai a jelenlegi Mexikóváros alatt találhatók. 1502 és 1520 között uralkodott, csak rövid idővel élte túl a Hernán Cortés vezette konkvisztádorok hódítását.

A múzeumnak sikerült egy kiállításra összegyűjtenie a Moctezumával kapcsolatos, illetve nevét jelképező gliffel (jelképírás eleme) jelzett szobrok többségét.

A kiállítás egyik különleges darabja a Szent háború teocallija, egy piramis alakú templomot (teocalli) formázó, egy tömbből kifaragott, több mint egy tonna súlyú kőszobor, amely most először kerül ki Mexikóból.
A kiállítás Moctezuma életét három témára bontja, a politikai vezető, a félisten és a területét kibővítő és áldozati foglyokat ejtő harcos alakját bemutatva.

A tárlat jelentős helyet szentel az emberáldozatoknak: itt látható mindenekelőtt egy cuauhxicalli rituális edény a napistennek szentelt áldozatok (feltehetően emberi szívek) számára, valamint egy türkiz és gyöngyház berakással díszített markolatú rituális tőr.

A türkiz és a zöldeskék szín a hatalmat jelképezte a mexika kultúrában. Ez volt az uralkodók kedvelt drágaköve, türkizzel díszítették a rituális tárgyakat és a hivatalos ajándékokat is. Amikor Moctezuma először találkozott az aranyra éhes Cortéssal, kétfejű kígyót (az Esőisten egyik attribútumát) ábrázoló türkiz melldíszt ajándékozott neki.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Esterházy az Ódry Színpadon
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés