bezár
 

art&design

2009. 09. 22.
Gáspár Péter pozsonyi szobrászé az idei M.S. mester-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gáspár Péter pozsonyi szobrászművésznek adják át idén az M.S. mester-díjat csütörtökön Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Epreskertjében.
Mint Molnár Pál, a díj kuratóriumának titkára az MTI-nek elmondta, ez lesz a kilencedik képzőművészeti díjátadó, az elsőt 2001-ben tartották és a néhai Patay László freskófestő volt a kitüntetett.

A díjazott megkapja Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész kisplasztikáját, amelynek ihletője a XVI. században dolgozott M.S. mester Vizitáció című oltárképe, Mária és Erzsébet találkozása, amikor a két áldott állapotban levő nő gyengéden megfogja egymás kezét.

Ezen felül oklevelet vehet át a kitüntetett, ez alkalommal az első határon túli magyar művész, az 51 éves pozsonyi Gáspár Péter, akinek számtalan köztéri szobra van a Felvidéken. Révkomáromban áll például Luxemburgi Zsigmond emlékműve és Kaszás Attila szlovákiai születésű színművész életnagyságú szobra, Kassán pedig Márai Sándor író ülőszobra.

A díjat Mihály Gábor szobrász és Molnár Pál újságíró alapította, hogy fönnmaradjon a XVI. század egyik legnagyobb magyar alkotójának, a nevének kezdőbetűiről ismert M.S. mesternek a neve. Híres képe a Vizitáció, amelyet a selmecbányai várkápolna oltárára készített, s amelyet most a Magyar Nemzeti Galéria őriz. A kuratórium, amelyben részt vesznek az előző évek díjazottjai is, minden év augusztusában dönti el, hogy ki legyen az adott év kitüntetettje.

Az M.S. mester-díjat tavaly Tenk László festőművész kapta, a kitüntetettek között van Kárpáti Tamás festőművész, Rieger Tibor és Kő Pál szobrász, valamint Varga Dezső restaurátor, M.S. mester képeinek gondozója.

Az epreskerti díjátadón Csányi Tamás, a Szent Imre-templom kórusvezetője énekel és kobozon játszik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
gyerek

Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Beszélgetés Vass Norberttel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés