bezár
 

art&design

2009. 09. 23.
Újabb ikonmúzeum nyílt Moszkvában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Moszkvában megnyílt a második állandóan látogatható, magántulajdonban lévő ikonmúzeum: az Ikonok háza elnevezésű intézmény fő szervezője, s a kiállított ortodox szentképek többségének tulajdonosa Igor Vozjakov.
Vozjakov nagy gyűjtő: összesen 2500 ikont mondhat a magáénak, köztük ismert és nevezetes alkotásokat is.

A forgalmas Szpiridonovka utcán lévő palota földszintjén a viszonylag legegyszerűbb szentképek kaptak helyet, XIX.-XX. századi alkotások, amelyeket a lakásokba szántak. A Kommerszant című lap értesülése szerint ezeket eladásra szánják, magyarán a földszint afféle régiségbolt egyben.

Az első és második emeleten azok a művek csodálhatók meg, amelyeket a szervezők gyűjteménybe való színvonalúnak ítéltek, s az egyik itteni terem a keresztény vallási festészet keresztmetszetét mutatja be a látogatóknak. Itt látható a cári Romanov család több jeles ikonja is, amelyeket az 1917-es forradalom után a Carszkoje Szelóban lévő Fjodorovszkij székesegyházból vittek el: ezeket Vozjakov európai magángyűjteményekből vásárolta meg.

A kiállítás legkorábbi darabja egy a XVI. század első feléből való, Moszkvában festett ikon.

A legfelső emeleten a restaurátorok műhelyei helyezkednek el.
Vozjakov a megnyitón elmondta, hogy a múzeum ingyen lesz látogatható, s hogy a jelenlegi kiállításon a sajátja mellett további öt magángyűjteményből is szerepelnek képek.

Moszkvában már öt éve működik egy ugyancsak magánkézben lévő ikonmúzeum, ahol Mihail Abramov gyűjteményének egy részét tették hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. Abramov magánmúzeuma viszonylag messze esik a turisták látogatta városrészektől, de a tervek szerint hamarosan központibb helyre költözik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés