bezár
 

art&design

2009. 09. 23.
A művészek egymásnak üzennek a festmények hátoldalán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érdemes olykor megnézni egy-egy eladásra kínált vagy aukciós festmény hátoldalát, sok minden kiderülhet belőle: árulkodnak az eredetet igazoló vagy éppen megcáfoló kiállítási etikettek, a művész megjegyzései, feliratai, ajándékozási, ajánló sorai vagy a gyűjtők tulajdonosi feliratai. A Belvedere szombati aukciós anyagában több ilyen tétel is van.
A leginkább figyelemre méltó, Bornemisza Géza által festett 1910-es vásznon az olvasható "bravo: Matisse". Bornemisza, miután elhagyta Nagybányát, Párizsba ment, ahol Henri Matisse szabadiskolájába járt. A francia festőóriás kézjegye csak növeli a kvalitásos női félakt értékét a 950 ezer forintról kezdődő liciten.

Egy 1,8 milliós Rippl-Rónai József-tájkép egykori tulajdonosa pedig úgy nyilatkozik - szintén a kép hátoldalán -, hogy az alkotást Rippl-Rónai nevelt lányának, Páris Anellának a férjétől vette.

A Belvedere 208 tételes kínálatában mindezek mellett számtalan gyűjtői darab található, így Modok Mária 1929-ben festett szentendrei tájképe 2,2 millió forintért. Czóbel Béla felesége, a nagybányai indíttatású, Párizst megjárt művész munkái kevéssé ismertek, pedig komoly és értékes életművet hagyott hátra.

A 644-es uszály, a tragikusan rövid életpályát megért Gruber Béla nagyméretű pasztellje az aukció legmagasabbra értékelt tétele. A konstruktív, erős, kontúros színekkel festett kompozíció kikiáltási ára 3,8 millió forint.

Árban ezt követi egy líraian szép Szőnyi István vászon, a zebegényi korszak méretes darabja, a Halászok a Dunán 2,8 milliós kezdéssel. Ugyanennyiért lehet megszerezni Csók István üde tájba helyezett cigányokat ábrázoló Teknővájók című vásznát. Csók Istvántól még egy csendéletet és egy alakos kompozíciót lehet megvenni 1,6 és 1,2 millió forintért.

Két késői, 1968-ban festett olajképpel szerepel Remsey Jenő. A zenéhez fűződő bensőséges viszonyát érzékeltető Koncert vagy Vivaldi Concerto grosso című alkotással és a Háborúval, az öldöklés apoteózisát érzékeltető, fénypászmáktól szabdalt futurista látomással. Az előbbit 2,8, az utóbbit 2,2 millió forintra taksálták.

A 2 millió forintnál magasabb áron induló festmények között található még Thorma János szelíd tónusú, idillikus hangulatú Fürdés után című nagyméretű vászna, valamint Mattis Teutsch János 1920-as Kompozíciója, valamint az 1880-as évekre datált Asszony, Hollóssy Simon munkája.

Figyelemre méltó alkotások az olcsóbb kategóriában is találhatók. Koszta József eddig ismeretlen tanulmánya, amely a Nemzeti Galériában őrzött Háromkirályok című képéhez készült, 950 ezer forintért licitálható. Scheiber Hugó-képeket 750 és 950 ezer között lehet megpályázni. Perlrott Csaba Vilmos csendélete és Rudnay Gyula Mulatság című vászna 750-750, míg egy Tornyai János aktja 650 ezer forintot ér. Félmillió forint körüli árat kérnek Glatz Oszkár, Egry József, Deák Ébner Lajos vagy Fehér László festményeiért.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés