bezár
 

art&design

2009. 09. 28.
Könyvet írt a japán kardról a bonyhádi kardműves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tollra cserélte egy időre szerszámait Fazekas József bonyhádi kardkovács. Könyvet írt - igaz, nem kalandozott messzire az üllőtől, kalapácstól, hiszen a kötet szamurájkardokról szól.
Fazekas József kardkovács A japán kard magyarul című könyve a napokban került ki a nyomdából. A kötet 216 oldalon jelent meg, több mint 300 fotóval és ábrával, magánkiadásban.

Amint a szerző az MTI-nek elmondta, húsz éve űzi ezt a mesterséget. Szerinte természetes, hogy ha valaki pengével foglalkozik, előbb-utóbb eljut a japán kardokig: felkelti az érdeklődését, hiszen a világ egyik csodája, ahogyan ott bánnak az acéllal.

Elmondta, hogy a kardművesség Magyarországon tulajdonképpen az előző századfordulón kihalt, így autodidakta módon sajátította el ezt a mesterséget. A tanultakat és a tapasztaltakat, a japán kardokról az utóbbi 10-15 évben szerzett tudását adta most közre. A kötet értéke szerinte az, hogy olyasmiről írt, amit csinált, amihez ért, ezért érthető, világos.

A könyv a tények és az elméletek mellett a gyakorlatban is végigköveti a japán kardkészítés fázisait. A tradicionális módszert összeveti Fazekas József a sajátjával, és könyvében fellebbenti a szamurájkardokhoz fűződő hiedelmeket, eloszlatja a tévhiteket. Az utolsó negyven oldal spirituális fejezet, amely szoros összefüggésben van a karddal és a kardkészítéssel. Ezt két okkal is magyarázta a szerző. Az egyik, hogy a legelső kiváló minőségű japán kardokat harcos szerzetesek készítették, a másik: ahhoz, hogy a kard sikerüljön, imádkozni kell.

Fazekas József rámutatott, hogy a japán kardokkal foglakozó magyar nyelvű szakirodalom nem túl bőséges, ezt a hiányt szeretné pótolni könyvével.

Az íróvá avanzsált bonyhádi kardkovács arról is ismert, hogy ő készíti a Balassi-kardot, amellyel minden évben egy hazai írót és egy magyar műveket fordító külföldi írót jutalmaznak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés