bezár
 

art&design

2009. 09. 29.
Tárlat a képzőművészeti egyetem könyvtárának japán fametszeteiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Virágszirmok, madárszárnyak címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárának Meidzsi-kori japán metszeteiből és fametszetes könyveiből nyílik tárlat szerdán a Barcsay-teremben abból az alkalomból, hogy a két ország 140 éve áll diplomáciai viszonyban egymással, a diplomáciai kapcsolatokat pedig 50 éve állították helyre.
Blaskóné Majkó Katalin, a könyvtár igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy 56 japán metszet lesz látható paravánokra téve a kiállításon, öt tárlóban pedig színes és fekete-fehér metszetekkel díszített könyv kap helyet. A tárlók fölött, a falon az adott könyv nagyított fotója lesz kitéve. 120 oldalas, színes katalógus is készült a kiállítás anyagából a Japán Alapítvány támogatásával.

Az egyetem jogelődje 1871-ben alakult, s az 1883-as, majd az 1900-as katalógusban regisztráltak japán fametszetekkel díszített könyveket is. Ezek a metszetek az európai szecesszió és az impresszionizmus előfutárai voltak - jegyezte meg az igazgató.

A Magyarországon egyedülálló gyűjtemény eddig zárva volt a nagyközönség előtt. A különleges anyag földolgozását Koike Maszatane japán professzor a Japán Alapítvány megbízásából kezdte meg, ő tudta elolvasni a metszeteken, a könyveken régi japán írással szereplő szerzők neveit. Áttette a névsort új japánra, majd nem jelentkezett többé. Ekkor vette át a munkát tanítványa, Bincsik Mónika művészettörténész, a kiotói egyetem munkatársa, aki a mai japánról magyarra fordította a szerzők névsorát, sőt észrevette, hogy a finom metszeteket annak idején rossz színekkel paszpartuzták, kékesszürke színt kaptak, holott a japán művészetben a színeknek fontos jelentésük van. Most a fametszetek - jelentésüknek megfelelően - tompa zöld paszpartut kaptak - magyarázta.

A metszetek és a könyvek többsége a Meidzsi-korból (1868-1912), a felvilágosult uralom korszakából valók, amikor Japán nyitott a nyugat felé. Láthatók lesznek a kor híres művészének, Bairei Konónak virág és madárkompozíciói is. A budapesti van Gogh-kiállításra a könyvtár adta kölcsön Bairei metszeteit - árulta el Blaskóné Majkó Katalin.

A japán-magyar jubileumi év alkalmából az egyetemi hallgatóknak is kiírtak pályázatot, s ezekből mintegy 50 munkát bemutatnak a kiállításon.
A Virágszirmok, madárszárnyak című tárlat október 22-ig látogatható a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés