bezár
 

art&design

2009. 10. 01.
A fáraók tárgyai Székelyföldre költöznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ókori Egyiptom fáraói és képzőművészei álmukban sem hitték volna, hogy haláluk után hátrahagyott emlékeik egyszer majd a Kárpád-medencei magyarság csodálatának lesznek tárgyai.
Az egyiptomi uralkodók persze már évezredek óta örök álmukat alusszák, de tárgyaik, koruk művészeti értékei - amelyek Budapesten a Szépművészeti Múzeumban láthatók - most először a székelyföldi Csíkszeredába költöznek.

Egyiptom művészete a fáraók korában - ezt a címet viseli a kiállítás, amely október 10-től február 7-ig lesz látogatható a Csíki Székely Múzeumban. Valóságos premier lesz az erdélyi művelődéstörténetben, ugyanis - mint a múzeum közleménye hangsúlyozza - az erdélyi közönség első alkalommal láthat ilyen méreteket öltő egyiptomi tárgyú kiállítást. Egyediségét adja az is, hogy a Csíki Székely Múzeummal kialakított partnerség révén első ízben mutatkozik be a határon túli magyar közönség előtt a budapesti Szépművészeti Múzeum. Ez utóbbinak a mintegy 120 műtárgyból álló gyűjteménye alkotja a tárlat törzsanyagát. Ezt a kolozsvári Történeti Múzeumban fellelhető további öt tárgy egészíti ki.

Újdonság az is, hogy az egyik teremben "tapintható" tárlatot rendeznek be. Ez elsősorban a látássérültek számára készült, de mindenki számára élményt nyújthat kézbe venni olyan tárgyakat, amelyeket különben csak vitrinben elhelyezve lehet szemlélni. Braille-írással ellátott szöveges magyarázatok tájékoztatnak a műtárgyakról - például állatmúmiákról, kisebb szobrokról -, amelyeket meg is érinthetnek. A projekt részeként filmvetítést, múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak és megszervezik a hagyományos Erdély-szintű diákvetélkedőt is.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy legalább harmincezer látogatóra számítanak.

"Szeretnénk megismételni a korábbi kiállítások látogatottságát" - mondta, emlékeztetve arra, hogy a magyarországi partnerintézményekkel együtt szervezett, Munkácsy Erdélyben, valamint A nagybányai művésztelep és a Tatárjárás című kiállítás több tízezer múzeumlátogatót vonzott. Gyarmati Zsoltnak meggyőződése, hogy ez a mostani a tárlat valóban az év múzeumi eseménye lesz, amely ugyan nem magyar vonatkozású, de egyetemes művészettörténeti jelentősége indokolja székelyföldi bemutatását.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés