bezár
 

art&design

2009. 10. 02.
Anne Frank a művészek szemével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Anne Frank a művészek szemével címmel rendez nemzetközi kortárs képzőművészeti tárlatot a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Peter Wilhelm; a kedden nyíló kiállításon hat ország 20 művésze vesz részt mintegy 40 munkával.
Anne Frank, a Hollandiából elhurcolt és 60 éve megölt zsidó kislány a holokauszt "legismertebb áldozata", megmaradt fotóiból számos művész merített ihletet, közülük hívott meg 20 alkotót Peter Wilhelm hat országból: Magyarországról, Ausztriából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Izraelből.

Az anyagot Batya Brutin izraeli művészettörténész, a kiállítás kurátora válogatta - tájékoztatta az MTI-t Peter Wilhelm, a Ráday utcai Art Center vezetője, a tárlat ötletadója és szervezője.

A zsinagógában mintegy 40 munka lesz majd látható október 20-ig, köztük festmények, fotónyomatok, kisplasztikák és üvegszobor-installáció. Magyarországot a nemzetközi tárlaton Gerlóczy Sári és Kabai Vivien festőművész, valamint Lugossy Mária szobrász képviseli - tette hozzá a szervező.

Anne Frank születésének 80. évfordulója alkalmából rendezik meg a tárlatot Budapesten. Anne Frank és családja Németországból a nácik elől menekülve ment Hollandiába, de az ország német megszállása után a családnak bujkálnia kellett, a napi történésekről a kislány naplót vezetett hollandul. Elárulták őket, s a nácik elhurcolták a családot. Anne Frank 15 évesen halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban. Naplója véletlenül megmaradt, s ebből értesült a világ Anne Frank rejtőzködésének történetéről. Szomorú-félénk mosolya a XX. század egyik jelképe lett.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés