bezár
 

art&design

2009. 10. 04.
Sulyok Gabriella kapta az idei Tornyai-plakettet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sulyok Gabriella grafikus kapta az idei Tornyai-plakettet, az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját; az elismerést Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a Fidesz Magyar-Polgári Szövetség képviselőcsoportjának vezetője adta át vasárnap a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.
A válság idején a művészetnek még nagyobb a szerepe, mint máskor. A válság legsúlyosabb következménye ugyanis az, hogy a hagyományos értelmezési kereteket elveszíti az ember, „szétesik a kép és új eligazodási pontokat kell találni, melyben a művészet segít”- mondta a politikus a kiállítás megnyitóján. A művészet a világ megismerésének egyik legfontosabb eszköze, az alkotások olyan érzéseket engednek érezni, melyeket máshogy nem tudnánk megfogalmazni, gondolkodásra, összefüggések felismerésére sarkallnak - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Hozzátéve: a most kiállított munkák humora, cizelláltsága, szépsége, meghökkentő volta ezt a megismerést segíti.

A kiállítás fődíjasa, Sulyok Gabriella lett. A kezdetben zenésznek is készülő soproni művész először tizenegy évesen ragadott ceruzát. 1964-ben végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak. Bevallása szerint az élő, a teremtett világ, az ember tájra gyakorolt hatása az, ami foglalkozatja. Bár festő szakon végzett, grafikusnak tartja magát - mondta el az MTI-nek- hiszen mindig a vonal játéka, melodrámája, tisztasága, izgalma egyszerű, illetve bonyolult megfogalmazása érdekelte. Rendszeresen vesz részt csoportos kiállításokon, és számos önálló tárlata is volt. Láthatta munkáját a közönség Barcelonában, Párizsban, Kairóban, Chicagóban, Bagdadban, Krakkóban. Bár a Soproni Képes Céh tagja, számtalan ponton kötődik Hódmezővásárhelyhez, az Őszi Tárlatra első munkáit még 1972-ben küldte. Azóta igyekszik minden alkalommal jelen lenni. Mint hangsúlyozta: bár a Nyugat-Dunántúlon él, az Alföld szépsége mindig lenyűgözte.

Az 1954 óta minden esztendőben megrendezett Vásárhelyi Őszi Tárlatra idén több mint hatszáz műalkotást adtak be, ezek közül válogatta ki a zsűri azt a több mint kétszáz munkát, melyet november végéig mutatnak be az Alföldi Galériában.

A tárlattal párhuzamosan a Galériában - a hagyományokhoz híven - a tavalyi fődíjas, Kuruc István András festőművész alkotásaiból is nyílt kiállítás.

Emellett az Alföldi Galériában vasárnaptól láthatja a közönség az osztrák-holland művész, Franz Bodner tárlatát is. A Hódmezővásárhely testvérvárosából, a holland Haarlemmermeerből származó művész munkáit az amerikai pop-art bizonyos elemeit felhasználó, meglehetősen rajzos, élénk, gyermekrajzokhoz hasonló, színes képek jellemzik. Alkotásaival elsősorban az élet értékes kis dolgaira, pillanataira próbálja felhívni a figyelmet.

A tárlattal a két település közti húszéves kapcsolatot ünneplik a Dél-Alföldön.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés