bezár
 

art&design

2009. 10. 05.
Dinoszaurusz, skorpió és meteorit a kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dinoszauruszokra is lehet licitálni a Nagyházi Galéria október 14-i, Első, magyar őslény- és ásványárverésén.
Persze nem élőkre, hanem megkövült csontvázváltozatukra. Ealdó az a teljes dinoszaurusz csontváz, amely a Kréta-korból maradt meg, és a kínai Liao Ning tartományban lelték.

A kisméretű Sinohydrosaurus vízben élt, apró rákokkal, kis halakkal táplálkozott. Aki kedvet kap, hogy megszerezze, 340 ezer forintról licitálhat érte. Egy Jura-kori 13,5x10 centiméteres dino lábnyomhoz már 90 ezer forintért is hozzá lehet jutni. A Cynodonta (kutyafogú, emlősszerű) dinoszaurusz talp- és karomlenyomata is jól kivehető a Perm-kori, Arizonában talált nyom-kövületében. Ha 130 ezer forintért elvihető nem kínál rá senki.

Dínók mellett más ritka, megkövült őslények is kalapács alá kerülnek. Egy késő Jura-kori szitakötő, egy négyszáz millió éves, mára kihalt tengeri skorpió. Ritka példány a Miocén-kori megkövült hiénakoponya, vagy egy nagyméretű ragadozó hal Eocén-kori lenyomata, nem csoda, hogy 260, illetve 240 ezer forintra tartják. Ősemlőskoponyák, rákok, halak, madártollak, ősi tengerililiom-, rovarlenyomatok, megkövült növények teszik ki a 197 tétel egyharmadát.

A további darabok is igen különlegesek. Ásványok, kristályok, naturális és csiszolt ékkövek, sőt vannak még viasz őslényszobrok és úgynevezett türelemüvegek is. Szenzációs darab és ennek megfelelően a legmagasabb, 1,8 millió forintos kikiáltási árat rendelték a Rudabányáról származó réz és malachit kristályképződményhez. A 522 karátos ausztrál nemesopál 750 ezer forintról indul. Ritkaság az a kalcitba ágyazott több mint 100 sylvanit kristály, amelyet 550 ezer forintért vesztegetnek. Aranykristályok Verespatakról, gömbfluoritok Indiából, egy nagyméretű meteorit Németországból, és még számtalan látványos, természetes formájú ásvány és drágakő gazdagítja a kínálatot.

Mind Lenkei Tibor gyűjteményéből való. A kolozsvári kutatóorvos, aki a gyógyítás mellett paleopathológiával, mineralógiával, középkori üvegekkel, üvegzománccal, népi orvoslással és magyar nyelvemlékek kutatásával is foglalkozik, most megválik kollekciója egy részétől, remélve, hogy az a téma szerelmeseihez, avatott gyűjtők kezébe kerül.
A Nagyházi Galéria eme rendhagyó tematikájú árverése előtt, október 13-án a 20. századi művészet köréből rendezi hagyományos aukcióját. Ekkor inkább százezer alatt, de legfeljebb 300 ezer forint körüli árakról licitálhatnak az érdeklődők. A 290 tételben főleg kismesterek munkáival, olykor egy-egy nagy nevű művész rajzával, vázlatával, vagy műhelyében készült darabbal lehet találkozni. Sok az ismeretlen magyar, nagybányai vagy helyhez nem köthető művész alkotása.

Mindkét nap árverési anyaga október 11-ig látható a Balaton utcai Nagyházi Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés