bezár
 

art&design

2009. 10. 06.
Mamutbébi Chicagóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ljuba, a mamutbébi, amely az iszapba fulladt, s negyvenezer évet töltött a csonttá fagyott talajban, jövőre a chicagói Field Múzeumban mutatkozik be.
A kis mamut földi maradványaira három évvel ezelőtt Oroszországban, a Jamal-Nyenyec autonóm körzetben bukkantak. A nőstényborjú fagyott teteme külsőleg teljesen ép volt, s még a szőrzete is itt-ott megmaradt, mindössze a fülét, valamint a farkát harapta le valamilyen állat.

Halálakor Ljuba mindössze egyhónapos lehetett, bélrendszerében a kutatók kimutatták az anyatej nyomait. Földi maradványainak köszönhetően a tudósok sok olyasmit is megtudhattak a mamutokról, amelyeket lehetetlen kiolvasni egy csontvázból. Így kiderült, hogy a tarkóján egy "zsírpúp" volt, amely "kályhaként" üzemelt, segítve fenntartani az optimális testhőmérsékletet a hidegben.

Ljuba egyébként tökéletes egészségnek örvendhetett. Ormányában, szájában és a garatban iszapot és üledéket találtak, ami arra utal, hogy megfulladt, miközben próbálta kiszabadítani magát a sár fogságából.

A Field Múzeumban március 5-én nyílik a mamutoknak és masztodonoknak szentelt tárlat, amelynek egyértelműen Ljuba lesz a sztárja. A kiállítás fél éven át, szeptember 6-ig tekinthető meg Chicagóban, majd 10 várost felölelő vendégszereplésre indul, amelynek utolsó állomása 2014-ben a londoni Természettudományi Múzeum lesz.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés