bezár
 

art&design

2009. 10. 06.
Formatervezési díj - Először díjazták az innovatív cégeket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén 30. alkalommal ítélték oda a Magyar Formatervezési Díjat. Az évforduló alkalmából új elismerést is alapított a Magyar Formatervezési Tanács: a Design Menedzsment Díjjal a formatervezés területén innovatív cégeket jutalmazzák.
Mint azt Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a hétfői díjátadót megelőző sajtótájékoztatón felidézte, a magyar vállalkozói kultúrában a formatervezést, az ergonómiát csupán értékfokozónak, "külcsínynek" tartják, nem pedig "a funkcionalitást gazdagító" tevékenységnek. Az elnök hozzátette: "sopánkodás helyett" alapították a két kategóriában kiosztott, 1-1 millió forintos díjat, amelyet idén a Tungsram Schréder Kft.-nek, illetve a Műcsarnoknak ítéltek oda.

Bendzsel Miklós kiemelte: 58 céget neveztek a díjra, amelyből 48 vállalta az "átvilágítást"; a vizsgálattal a szakemberekből álló zsűri a többi közt arra volt kíváncsi, hogy az adott a vállalat vezetése mennyire integrálja a designt a saját tervezési folyamataiba, illetve erőforrásai hány százalékát használja fel formatervezésre. Bendzsel Miklós sajnálattal állapította meg, hogy a nevezett cégek mintegy 80 százaléka budapesti volt, hozzátette ugyanakkor, hogy a jelöltek üzleti sikereik jelentős részét a "modern, megújulni képes attitűdnek" köszönhetik.
A Magyar Formatervezési Díj pályázatára a korábbi éveknél több, összesen 262 pályamunka érkezett - mondta Pohárnok Mihály, a zsűri elnöke, aki kiemelte, hogy a legnagyobb növekedés - mintegy 70 százalékos - a termék kategóriában volt tapasztalható.

Idén a Magyar Formatervezési Díjat termék kategóriában az Anyscan - Három modalitású orvosi berendezés kapta, amelyet Bendzsel Tamás tervezett. A zsűrielnök kiemelte a termék "betegbarát" kialakítását, valamint a technikai újításokat. Szintén termék kategóriában díjazták a Je Suis Belle divattervező párosát, Dévényi Dalma Almát és Kiss Tibort, akik a 2009-2010 Őszi/Téli kollekciójukért kapták az elismerést.
Terv kategóriában az Escart elnevezésű elektromos közlekedő és szállító eszköz nyert, amelyet Lenkei Balázs és Dőry Zsófia tervezett. A zsűri itt elsősorban az ésszerű funkciótársítást díjazta.

A zsűri Vizuális kommunikáció kategóriában Kiss Zsombor Krisztián Merész fotó arculata című pályaművét választotta - "mindenre kiterjedő, konzisztens arculata" miatt - győztesnek.

Diákmunka kategóriában Görömbei Luca nyert Építészeti üvegelemek című munkájával, amelyet "bravúrossága, fennköltsége" miatt díjazott a zsűri. Szintén Diákmunka kategóriában kapta meg a rangos elismerést Nagy Krisztina, aki Pilop című munkájával diszlexiás gyerekeknek készített játékot.

Illéssy Lenke Ille-Olla - Kismamaruházat című pályaművének ítélték a Magyar Formatervezési Tanács különdíját; a zsűri a kollekció darabjainak játékosságát, humorát, illetve érdekes formavilágát, komfortosságát emelte ki. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíját a Corvus Racer egyszemélyes műrepülő készítéséért Voloscsuk András kapta. A tervező a gépet Bessenyei Péter műrepülőnek alkotta, felhasználva a versenyző észrevételeit is.
Kovács György Bőrkesztyű csomagolás és arculat című pályaművét az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Felsőoktatási Szakállamtitkársága ismerte el különdíjjal, míg Maurer-Klimes Ákos, Kucsera Péter, Ivánka András Rudolf és Ivánka Katalin az OKM Kulturális Szakállamtitkárságának Különdíját kapta meg SeeYou (Síremlék) című művéért. A zsűri ez utóbbinál a mű "filozofikus egyszerűségét" emelte ki.

Az OKM az idén egy életműdíjat is kiosztott: ezzel Király József Kossuth-díjas belsőépítész munkásságát ismerték el.
Bendzsel Miklós a Design Menedzsment Díjról szólva megjegyezte: az elismerés odaítélése kapcsán felmerült észrevételeket, ajánlásokat Varga Istvánnal, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetőjével is megosztja majd.

Mint azt az MTI-nek elmondta, a Deák téri Design Terminál jövőjét is szeretné megbeszélni a miniszterrel. "Az épület 2006 óta tart a műszaki átadás állapotában, és pusztul. Egy végkielégítésnyi összegből kulcsra készre lehetne hozni" - mutatott rá az elnök, aki szerint a "kirakat szerepet betöltő" épületre 2010-ben, amikor Pécs Európa egyik kulturális fővárosa lesz, illetve 2011-ben, amikor Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, nagy szükség lesz.

Bendzsel Miklós ezenkívül szeretné elérni, hogy legyenek kifejezetten az "ergonomikus fejlesztésekre, a design szektorra" kiírt pályázatok, valamint szeretné felhívni a miniszter figyelmét arra: a gazdaságfejlesztéshez fontos, hogy a formakultúra hangsúlyosabb szerepet kapjon az oktatásban, például a közgazdász- és menedzserképzésekben. "Például öt-hat éve próbálkozom, hogy a közbeszerzési törvény kötelező mérlegelési szempontjai között szerepeljen a környezettudatosság és design is" - tette hozzá.

A díjazott alkotásokat és a többi pályaművet a nagyközönség keddtől egészen november 22-ig láthatja az Iparművészeti Múzeum földszintjén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés