bezár
 

art&design

2009. 10. 06.
Iparművészeti öltözékbemutató a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest Galéria Fashion Craft Art címen divatbemutatónak adott helyet, idén harmadszor; öltözéktervező iparművészek hordható, magas színvonalú munkái nagy érdeklődés mellett vonultak föl hétfő este.
A kiállító terem átalakult kifutóvá, a fiatal és az idősebb korosztály 22 tervezőjének - köztük ruhás, kötős, bőrös és ötvös művésznek - öltözékcsoportját, 30 jelenetet láthatott a közönség több mint egy órában. Az érdeklődők dossziéban megkapták az öltözékek rövid leírását, a készítő kézműves nevét és címét.

"A művészek abban reménykednek, hogy mint a népmesében, szájról szájra adják majd a nevüket" - jegyezte meg Tankó Judit, a bemutató kurátora, textiltervező iparművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képviselője az MTI-nek.

Dvorszky Hedvig művészettörténész volt évekkel ezelőtt az ötletgazda, mert úgy látta, hogy az öltözéktervező iparművészek "elárvultak" a magyar háttéripar, köztük a textil- és a bőripar megszűnése miatt. Az alkotók örömmel vették Zsigmond Attila főigazgató meghívását, mert lehetőségeik elfogytak. Közös üzletük sincs, mint amilyen az Iparművészeti Vállalatnak volt a 70-es és 80-as években az V. kerületi Kecskeméti utcában. Most olyan művészek is bemutatkozhatnak, akiknek erre egyébként nincs semmilyen lehetőségük - sorolta a rendezvény jelentőségét Tankó Judit.

Ahogy a kurátor elmondta, a művészek öltözékeikkel minden korosztályt képviselnek, ruháik sem csak a fiatal, 36-os méretű nőkre készülnek, hanem az idősebb korosztálynak is kínálnak hordható holmikat. Az alapanyagokat Olaszországból, Szlovéniából, Csehországból, Szlovákiából hozatják, a Baltikumból a természetes szállal szőtt textíliát. Megjegyezte, hogy Lengyelországban él és fejlődik a konfekcióipar, s egész Észak-Magyarország lengyel konfekcióruhában jár.

Szeretnének hatással lenni a magyar öltözködési kultúrára, a bemutató egy apró lépés lehet ehhez. Dolgoznak azon is, hogy legyen közös üzletük, ahol ruháik, cipőik, táskáik megtalálhatók és megvehetők lennének - tette hozzá a kurátor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés