bezár
 

art&design

2009. 10. 07.
Irán a központi témája egy új weimari kulturális fesztiválnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az iráni zene, irodalom és iparművészet a központi témája a Weimarban kedden kezdődött Kelet-nyugati díván elnevezésű új kulturális fesztiválnak.
Klaus Gallas, az esemény művészeti vezetője szerint a német külügyminisztérium támogatásával október 13-ig tartó fesztivál a keresztény európai és az iszlám kultúrkör között próbál hidat építeni. A programsorozattal Johann Wolfgang Goethe (1749-1832), a német irodalom klasszikusa és Muhammad Háfiz perzsa nemzeti költő (1325-1390) előtt tisztelegnek a szervezők.

Goethe késői, Kelet-nyugati díván című művében foglalkozott a keleti világgal. Weimarban 1999 óta - ekkor volt a város Európa kulturális fővárosa - emlékeznek meg emlékművel a két nemzeti költő lelki rokonságáról.

Fellépők sokasága eleveníti fel az iráni zenei kultúra szépségeit a programok során. Salar Aghili, az egyik legismertebb fiatal muzsikus zenekarával hagyományos iráni zenét fog játszani a fesztiválon. Mohsen Mirmehdi, Berlinben élő zeneszerző és vallástudós iráni népdalvariációkat ad elő nyugati formában. Mahmud Doulatabadi író Der Colonel (Az ezredes) című új regényéből olvas majd fel, amely eddig csak német nyelven jelent meg.

Október 12-én tartják a Háfiz-emléknapot: ennek alkalmából ünnepséget tartanak a Goethe-Háfiz emlékműnél, illetve az Iránból érkezett művészek és vendégek meglátogatják a buchenwaldi koncentrációs tábort, ahol koszorút helyeznek el az ott elpusztultak emlékének adózva.

A Kelet-nyugati díván programját ezeken kívül számos kulturális program, felolvasások, kiállítások és az iráni kultúrával való ismerkedés sok lehetősége gazdagítja.

Háfiz, a XIV. században élt lírikus a perzsa irodalom szereplői közül elsőként vált ismertté Európában. Egyik első európai fordítója Reviczky Károly volt, aki a latin fordítással együtt adta ki Háfiz válogatott verseit. Kedvenc költője volt többek között Puskinnak és Goethének. A német költőfejedelem éppen Háfiz műveinek hatására írta Kelet-nyugati díván című versciklusát.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés