bezár
 

art&design

2009. 10. 07.
Molnár Edit fotóművész ifjúsága
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész, az MTI egykori riportere képeiből látható kiállítás csütörtöktől a fővárosi Kolta Galériában Ifjúságom története (egy fotóriporter feljegyzései) címmel; a válogatás november 6-ig tekinthető meg.
A fotográfus nevét elsősorban az írókról, művészekről, készített portréi, Füst Milánt, Kondor Bélát, Pilinszky Jánost ábrázoló képei tették ismertté. A nagyközönség körében az 1961-es moszkvai filmfesztiválon az amerikai és az olasz filmcsillag, Liz Taylor és Gina Lollobrigida egymásra csodálkozásáról készített fotójával lett népszerű: a két filmsztár teljesen egyforma estélyi ruha költeményben jelent meg a fesztiválon.

Molnár Edit az MTI-nek kedden elmondta: színésznő akart lenni, de amíg 15-16 évesen tartotta a lámpát a színházi fotósnak az Ármány és szerelem próbája alatt, elment a kedve a színészettől. Végül is az államosítás után a Tanács körúti Magyar Fotó gyakornoka lett és szembetalálkozott a fotográfus szakma "krémjével". Ott olyan stúdiumokban volt része a fiatal fotósoknak, amelyekből most is élnek - jegyezte meg. 1957 és 1993 között az MTI riportere, majd főmunkatársa volt.

A művész mostani kiállításán kamaszlány korában készített első képei is láthatók, köztük az, amelyiken a Dózsa György úton a Regnum Marianum templom előtt Sztálin-képekkel vonuló tömeget örökítette meg. A közelben laktak, a VII. kerültben, és gépével lefotózta a templom 1951-es lerombolását, majd a Sztálin szobor felállítását, a május 1-i felvonulásokat, a Blaha Lujza téri régi Nemzeti Színház előtti "zakatolásokat", az egymás vállát fogó, ezzel vonatot alkotó fiatalok kanyargását, a taxidrosztot.

Ez a tárlat önéletrajz, család- és kortörténet, a tegnapi arcok - foglalta össze röviden. Készített fotókat 1952-ben az "aranycsapatról" is; Puskás Ferencet akcióképen örökítette meg, de van fotó a kiállításon zongorahangolóról, zenepedagógusokról, gyermekarcokról, traktoros lányokról.

Mint elmondta, 1958-tól rendszeresen fényképezett a Zeneakadémián, és mivel gazdag volt a zenei élet a 60-as években, lencsevégre kaphatta Szvjatoszlav Richter zongora-, Yehudi Menuhin hegedű- és Pablo Casals gordonkaművészt, valamint Lorin Maazel karmestert is.
Az első íróportrét Füst Milánról készítette Szigligeten, amikor az író 60. születésnapját ünnepelte. Később többek között Tersánszky Józsi Jenő író, Nagy László és Pilinszky János költő, Devecseri Gábor költő, műfordító, klasszika-filológus és Karinthy Ferenc (Cini) portréját készítette el.

A fotóművésznek eddig két kötete jelent meg: az egyik Írók, történetek, képek címmel 1981-ben, a másik Előhívások címmel 1993-ban. Nyomdában van és kiadásra vár az Ifjúságom története című munkája.

Molnár Edit 1933-ban született a belgiumi Genkben, amely Flandria legfontosabb ipari városa. Szülei ott kaptak munkát, két gyermekük is ott született. 1939-ben a Magyarok Világszövetsége hazahozatta a családot, így Budapesten élték át az ostromot - jegyezte meg a fotográfus.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés