bezár
 

art&design

2009. 10. 09.
Múzeuma lesz a fekete gólyának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kölkedi Fehér Gólya Múzeum után a Tolna megyei Bátán rendezik be a Duna-Dráva nemzeti Park kezdeményezésére a Fekete Gólya Múzeumot, amelyhez a Bátáért Egyesület a Norvég Alap 25 ezer eurós támogatását nyerte el.
A támogatás nyolcvan százalékát már megkapta az egyesület, így elkezdődhet a múzeum berendezése a falu egykori református iskolájának épületében - mondta az MTI-nek Viliminé Kápolnás Mária muzeológus, az egyesület elnöke.

A Magyarországon egyedülálló múzeum a tervek szerint egy év múlva, 2010 őszén, a Kulturális Örökség Napjaira nyílik meg, de már júniusban, a Múzeumok Éjszakáján ízelítőt kaphat a közönség a kiállítási anyagból - tette hozzá.

A kiállítóhely több mint 200 négyzetméteren mutatja majd be a feketególya hazai és afrikai élőhelyét, vándorútját, összehasonlítást ad a fehérgólyával, és interaktív módon játékos ismeretszerzési lehetőséget nyújt a gyerekeknek. Az intézmény a remények szerint a Baranya megyei Kölkeden 2002-ben megnyílt Fehér Gólya Múzeum népszerűségével vetekszik majd.
Magyarországon mintegy kétszáz pár feketególya költ, a legsűrűbb populációnak a Gemenci-erdő ad otthont. A fokozottan védett, ritka gólyaféle természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

A fekete gólya a sárközi településen is megfigyelhető - jegyezte meg a muzeológus, és utalt irodalmi megjelenésére. Mészöly Miklós szekszárdi születésű író - aki gyermekkorában sok időt töltött Bátán - 1960-ban napvilágot látott ifjúsági regényének címe Fekete Gólya, és középpontjában a ritkasága miatt titokzatos madár áll.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés