bezár
 

art&design

2009. 10. 11.
Vitték az orrdíszeket, mint a cukrot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jól ment a Polgár Galéria kétnapos, csütörtöki és pénteki árverése. Nem volt hiány érdeklődőkben, a teremben lévőknek sok vételi megbízással, telefonos sőt még az internetes licittel is fel kellett venniük a versenyt. Több tétel leütési árán ez meg is látszott, igaz, ezek az alacsonyabb, néhány százezres kategóriából kerültek ki. A milliókról indított darabok megmaradtak kikiáltási áruknál, legfeljebb egy-két licitlépcsővel léptek feljebb.
Az első napon másfélszáz festményt és kisplasztikát, továbbá ötven bútor és szőnyeg tételt vittek kalapács alá. A legtöbbet, 5 millió forintot, a firenzei Simone Pignoni alkotásáért, a Kiűzetés a Paradicsomból című, 1650-60 körüli évekre datált méretes vásznáért, adták.

Rippl-Rónai József gyönyörű pasztelljéért, a Darvas Lili az öltözőjében című 1927-es kartonért 3,8 millió forinton, kikiáltási áron, koppant a kalapács .

Mind a két Koszta József festményt elvitték. Az Annuskáról, kedvelt modelljéről festett portré 1,9 millióról 2 millióra, egy virágcsendélet pedig 2 millióról 2,2 millióra kúszott. Csók István önarcképéért megadták az 1,1 millió forintot.

Egy osztrák szobrász carrarai márvány Ferenc József brüsztje 380 ezer forintról indult, és mivel sokan szerették volna megszerezni, 1,1 millió forintnál ütötték le. A plasztikák ezen kívül is, jelentős licitemelkedéssel keltek el. Jól járt, aki 650 ezer forintért megszerezte a világhírű román szobrász, Constantin Brancusi ismert alkotását, egy art deco női fejet. (Brancusi a nemzetközi piac egyik legmagasabbra értékelt művésze, a télen egy Christie's árverésen 29,2 millió eurót adtak egy fából készült portréjáért.) Ugyancsak 650 ezerért vitte el egy gyűjtő az Archipenko jelzésű balerina bronzszobrot.

A második nap szenzációjának egy autó-memorablia (autó orrdíszek, hűtődíszek, autójelvények) gyűjtemény elárverezése ígérkezett.
Nálunk ilyen tárgyakat még nem kínáltak, s a témának hazai gyűjtői sincsenek - mondta el az MTI-nek Polgár Árpád. De külföldről sokan felfigyeltek a különleges magyar tulajdonú kollekcióra, s jelezték vételi szándékukat, hiszen a nemzetközi ár töredékéért válogathattak.

Volt is verseny a legjobb darabokért, az ezüstből, üvegből, krómozott, különféle figurákért. Robert, a mozgó, porcelán fejű, londoni rendőrfigurás orrdíszért 60 ezer forintról 320 ezer forintig folyt a verseny, végül egy angol gyűjtő szerezte meg. Frederich Bazin tervezte 1919-ben a luxusautók királyának tartott Hispano-Suiza orrdíszét, egy kecses gólya figurát, amelyet most 190 ezer forintért vittek el. Két hírhedt, 1936-ból és 40-ből való horogkeresztes náci orrdísznek (Swastika) is felment az ára, egészen 130, illetve 230 ezer forintra. Az egykori Királyi Magyar Autóklub jelvénye, címerrel, koronával 44 ezer forintot ért meg valakinek. Az angol ezüst Rolls-Royce szárnyas alakja 110 ezerre, egy 1925-ös ördög orrdísz 120 ezer forintra tornázta magát. A 2-8 ezerről induló darabokért is folyt a licitverseny, így ezeket is néhány ezer forinttal drágábban ütötték le.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés