bezár
 

art&design

2009. 10. 12.
Indiai maharadzsák kincsei Londonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Drágakövekkel kirakott fegyvereket, értékes trónokat, ragyogó ékszereket és számos egyéb kincset vonultat fel a Maharadzsa: Az indiai fejedelmi udvar pompája című kiállítás, amely szombattól várja az érdeklődőket a londoni Viktória és Albert Múzeumban, a világ legnagyobb iparművészeti és formatervezési múzeumában.
A kiállítás több mint 250 tárgyat mutat be, többek között három trónust, egy elefántra szerelhető aranyozott ezüst baldachinos ülőhelyet, udvari festményeket, fotókat és egy luxus Rolls Royce-ot is.

Az érdeklődők megtekinthetik a híres art deco Patiala-nyakláncot, amelyet eredetileg 1928-ban a párizsi Cartier ékszerkonszern készített a Patiala maharadzsa tulajdonában lévő De Beers gyémánt felhasználásával. Az ünnepi nyakék az idők során eltűnt, majd az eredeti kövek nélkül került elő. Ezeket azóta cirkóniummal és rubinnal pótolták az ékszerészek. A nyaklánc eredetileg 2930 gyémántot tartalmazott, és 962,25 karát súlya volt.

Mark Jones, az intézmény igazgatója elmondta, sohasem volt még ehhez hasonló kiállítás, amely bemutatta volna a maharadzsák udvarának csodálatos kincseit. Sok tárgyat India most először adott kölcsön az angol múzeumnak: legtöbbet az indiai uralkodói gyűjteménytől kaptak kölcsön, többek között érkeztek tárgyak Udaipurból, Dzsodhpurból, Bikánerből, Gválijarból, Kapurthalából és Barodából.

Jones szerint a tárlat bemutatja a maharadzsák brit uralom alatti fényűző életét: ebből kiderül, hogy India uralkodói a nyugati és indiai művészetek támogatói voltak. A kiállítás rávilágít a maharadzsák szerepének változásaira a 18. század kezdetétől az angol uralom 1947-es végéig.

A tárlat az indiai udvari felvonulások felelevenítésével kezdődik, ezt követi a maharadzsák politikai, vallási és katonai vezető szerepének a bemutatása. Betekintést enged a 18. és 19. század hatalmi változásaiba, többek között a mogul birodalom felbomlásának és a brit birodalom terjeszkedésének folyamatába.

Ezt követően a kiállítás látogatói a brit uralom idejéből származó, fényűző fogadóteremben találják magukat, amelyben a barodai maharadzsa gyémántjait, smaragdokat, rubinokat és gyöngyöket is megcsodálhatnak.

A tárlat befejező része a mai korok maharadzsáinak szerepét mutatja be, valamint Európának az ő életükre és birtokaikra kifejtett egyre növekvő hatását.

A kiállítás január 17-ig lesz látogatható Londonban. Ezután Münchenben mutatják be, majd észak-amerikai turnéra indul.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés