bezár
 

art&design

2009. 10. 12.
Kisvárosi zsidó napok Tokaj-hegyalján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kisvárosi zsidó napokat tartanak Tokajban és környékén október 23. és 25. között, a háromnapos rendezvény a zsidó vallás, kultúra, gasztronómia és életmód szinte valamennyi területét felölelni: előadások, koncertek, irodalmi, valamint gasztronómiai programok várják az érdeklődőket.
A helyszín nem véletlen, hiszen Tokaj és környéke a magyarországi zsidó örökség legszebb helyszínei, amelynek számos zsinagógája, neves rabbija, "csodarabbija", temetője őrzi, őrizte a zsidóság emlékét - közölték a rendezvény szervezői az MTI-vel.

Szerepük nem csupán a magyar bor exportjának megteremtésében, de a hazai szőlőművelésben és nemesítésben is jelentős volt. Az első zsidó kereskedők még a XVII. században érkeztek Tokaj-hegyaljára, elsősorban bort kerestek rituális célra. Egy 1609-es okiratban - amely a mádi szürettel foglalkozik - található utalás arra, hogy a lengyel borkereskedők között szép számmal voltak zsidók is.

A történelem évszázadai alatt pedig a zsidók teljes jogú állampolgárokká váltak, jelenlétükkel hozzájárultak a táj gazdasági, kulturális, vallási fejlődéséhez, új hazára lelve.

Ezt az emlékekben, kultúrában, vallási hagyományokban gazdag múltat igyekeznek a fesztivál szervezői feleleveníteni, helyi borkereskedők, éttermek, panziók és szállodák bevonásával. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára, szeretnék a zenén, a gasztronómián és az irodalmon keresztül megmutatni kultúrájuk és vallásuk sokszínűségét.

A zenei programokhoz kiváló helyszínt nyújt a közelmúltban teljesen felújított tokaji zsinagóga és színházterem épületegyüttese.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés