bezár
 

art&design

2009. 10. 13.
Vasari festette a szegedi múzeumban őrzött Angyali üdvözletet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a szegedi Móra Ferenc Múzeumban őrzött, Georgio Vasarinak tulajdonított Angyali üdvözlet című olajfestmény valóban az olasz mester keze munkája - jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója.
Zombori István elmondta: az amerikai Louis A. Waldman művészettörténész professzor szakvéleménye szerint a kép a Vatikánban 1570-ben készült pápai szárnyat díszítette. A világhírű Leonardo-kutató vizsgálatai alapján a kép egyértelműen Vasaritól származik - ezt bizonyítja a New York-i Pierpont Morgan Libraryben őrzött előkészítő Vasari-rajz is, mely a művész négyzetrácsos segédlete a későbbi festményhez.

A kutatások szerint az Angyali üdvözletet V. Pius pápa 1569-ben rendelhette a Vatikánban akkor készülő új épületszárnyba. A képet a pápai lakosztály Szent Mihály-kápolnájába festette a mester. Előrehaladott kora miatt az ott készült freskókat vélhetőleg segéde készítette el, de az oltárképet és a kupolát tartó négy oszlopra a négy tondót - kör alakú képet - Vasari festette.

A képek a Vatikánban a XIX. század közepéig voltak a helyükön, majd amikor az 1800-as évek közepén beköszöntöttek az "új idők", a középkori, illetve reneszánsz alkotásokat eltávolították, a freskókat lemeszelték. A főoltár Livornóba került, a négy tondó azonban eltűnt. Ezek egyikéről mostanra bebizonyosodott, hogy Szegedre került, a három másik holléte azonban egyelőre nem ismert.

A közgyűjtemény még tavaly hozta nyilvánosságra a hírt, miszerint több nemzetközi szaktekintély úgy véli, a múzeumban őrzött, Angyali üdvözlet című reneszánsz festményt Michelangelo tanítványa, Giorgio Vasari festhette. A múzeum egy nagyszabású biblikus tárlat fő elemeként vette elő a képet a raktárból, akkor még Agnolo Bronzino Angyali üdvözleteként. A későbbi restaurálás során azonban felmerült a lehetősége, hogy a festmény talán Vasari alkotása.

A kép 1925-ben került a múzeum tulajdonába egy gazdag szegedi polgár hagyatékaként. Tulajdonosa 1896-ban vásárolta egy hivatásos kereskedőtől. Azt azonban nem tudni, hogyan került a kép egy magyar kereskedőhöz, és mi lett a másik három tondóval.

A kivételes festményt október 28-tól egészen február közepéig láthatják az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban az itáliai festészet két évszázadának remekműveit felvonultató, Botticellitől Tizianóig című XV-XVI. századi kiállítás egyik fő darabjaként.

Giorgio Vasari olasz festő, építész, művészettörténeti író volt. Michelangelo tanítványaként a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte magát. Vasari Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt. A művészettörténészek szerint a reneszánsz szót minden bizonnyal ő írta le először. Az Uffizi-palotát, mely a Mediciek kormányzatának székhelye volt, Vasari tervezte. Michelangelóval tanítványi-baráti kapcsolatot ápolt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint, és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat folytatni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés