bezár
 

art&design

2009. 10. 14.
Hirst festményekkel "lepte meg" új kiállítása közönségét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Velazquez és Tiziano festményeinek szomszédságába került Damien Hirst, a brit képzőművészet "fenegyerekének" kéttucatnyi új festménye, amelyeket szerdától tekinthetnek meg a londoni Wallace gyűjtemény látogatói.
A No Love Lost című kiállításnak egy hagyományos londoni képtár adott otthont, amely elsősorban a régi mesterek alkotásait mutatja be.
"Intim múzeumi légkörben akarta megmutatni festményeit, amelyek jóval hagyományosabbak korábbi munkáinál" - magyarázta Rosalind Savill, a gyűjtemény igazgatója.

Hirst ugyanis ezúttal nem a nagy vitákat kiváltó, és hírnevét megalapozó, formaldehidben kipreparált állatok maradványaival nyűgözi le a művészete iránt érdeklődőket: sokak csodálkozására ismét az ecset után nyúlt.
A művész "nagyon mulatságosnak" találta, hogy sötét tónusú, emberi koponyákat és cápacsontokat ábrázoló festményei meglepték a művészetbarátokat.

Mint a múzeumban kedden összegyűlt újságíróknak elmondta, képeit nem lehet összehasonlítani a szomszédos termekben függő nagy mesterek alkotásaival, "mivel a művészet a világ dolgaihoz fűz kommentárt", és "manapság egészen más hatások érik az alkotót", mint amikor Rembrandt vagy Velazquez festményei születtek.

A kiállítás első kritikáiból kiderült, hogy a szakértőket nem győzte meg Hirst festészete. A The Guardianben megjelent írás szerint "vonalvezetése amatőrre és kezdőre vall".

A 2006 és 2008 között készült 25 festmény zömmel egy ukrán gyűjtő, Viktor Pincsuk bankmágnás tulajdona. Első ízben állítják ki őket Nagy-Britanniában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés