bezár
 

art&design

2009. 10. 14.
Toma Visanov bolgár ikonfestőről jelent meg kötet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Toma Visanov és kora címmel jelent meg kötet az egyetlen bolgár barokk ikonfestőről a Bolgár Kulturális Fórum megalakulásának tizedik évfordulójára.
A háromnyelvű könyv a Toma Visanov és kora - felekezeti kapcsolatok Magyarország és a Balkán között a XVIII. században című konferencia szerkesztett anyagait tartalmazza - mondta el az MTI-nek Papadopulosz Adriana történész, néprajztudós, a Bolgár Kulturális Fórum elnöke.

Papadopulosz Adriana felidézte: tavaly a konferencia mellett fotókiállítással is megemlékeztek az egyik legjelentősebb bolgár ikonfestőről. "Magyarországon negyven képéről tudunk, ebből harminchárom nagyon jó állapotban van" - tette hozzá. A kötetben ezekből 16 festmény látható.

"A könyvben a tavalyi konferencia két főelőadása, Nagy Mártáé és Elena Genováé teljes változatban, két nyelven olvasható, a többi előadás az előadó nyelvén került a kötetbe bolgár, illetve magyar összefoglalóval" - mondta Papadopulosz Adriana, aki hozzátette, hogy minden előadásról készült egy angol nyelvű rezümé is.

A fórum elnöke az elmúlt tíz évről elmondta: több mint negyven kiállítást rendezett a civil szervezetként működő Bolgár Kulturális Fórum, de tartottak főzőversenyt, koncerteket is. "A célunk a bolgár kultúra terjesztése mellett a magyar-bolgár kulturális együttműködések elősegítése" - tette hozzá.

Kiemelt feladatként továbbra is az anyanyelv megőrzését elősegítő programokat említette Papadopulosz Adriana, aki példának a tavaly februárban kiadott kétnyelvű, reprezentatív, gyermekfordításokat tartalmazó mesekönyvet hozta. Elmondta: hasonlót 2010-re is terveznek, akkor az anyanyelv elsajátításához készítenek majd digitális segédanyagot.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával megjelent Toma Visanov-könyvet tavasszal Bulgáriában is bemutatják, valamint kiállítás is nyílik az Alexander Nyevszkijről elnevezett székesegyház kriptájában a Magyarországon őrzött festményekről készült fotókból.

"Egy konferenciát is szervezünk Szent Naum tiszteletére" - mondta el a fórum elnöke, aki megemlítette, hogy Cirill egykori tanítványa számos bolgár fordítást készített bizánci irodalomból, ezeknek másolatai több példányban is megtalálhatók a magyar gyűjteményekben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés