bezár
 

art&design

2009. 10. 15.
Hitler-üdvözlésre emelt karok: kertitörpe-installáció Németországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ottmar Hörl nürnbergi művészeti professzor 1250, jobb karját Hitler-üdvözlésre emelő kerti törpéből álló kültéri művészeti installációja látható október 19-ig a bajorországi Straubling óvárosában.
A Poisoned (Megmételyezett) című törpekollekció heves vitákat váltott ki már a kiállítást megelőzően is. A művész szerint - aki egyébként a Nürnbergi Képzőművészeti Akadémia vezetője - a figurák a nácik felsőbbrendűségét hivatottak kigúnyolni, és a fasiszta eszmék és szervezetek elleni tiltakozását fejezik ki. "A nácik nagynak és hősiesnek gondolják magukat - a kerti törpék pedig éppenséggel nem rendelkeznek ezekkel a tulajdonsággal" - mondta el véleményét Hörl.

A törpéket éjszakánként rendőrök fogják védeni a vandálok támadásától.
Hörl korábban többek között Belgiumban állította ki 700 törpéjét: a kiállítás nagy sikert aratott, végül mindegyik műanyagfigurát el is adták. Egy nürnbergi galériában tartott tárlat idején azonban ismeretlen bejelentő feljelentette a művészt. És bár az önkényuralmi jelvények, jelképek és alkotmányellenes szervezetek ismertetőjeleinek használata tilos, a hatóságok eltekintettek a büntetéstől, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a törpék művészeti tárgyak, amelyek a nemzeti szocializmus és a fasizmus eszméjét teszik nevetségessé. Az akkor hozott határozat alapján azonban ezt követően Hörl törpéinek kiállításai alkalmával újra megvizsgálják annak művészeti értékét, így jogszerűségét is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés