bezár
 

art&design

2009. 10. 21.
Megtalálták az első, órát ábrázoló festményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Művészettörténészek szerint megtalálták a legrégebbi, órát ábrázoló festményt: a 450 éves képet a londoni Science Museum kurátorai a firenzei Uffizi Galériába küldték további vizsgálatokra.
A valószínűleg Németország déli részéből származó festmény I. Cosimo de' Medici firenzei herceget ábrázolja, aki jobb kezében büszkén tart egy arany időmérő szerkezetet. Cosimo a képen megközelítőleg 41 éves, külseje teljesen összeegyeztethető egy 1574-es róla készült festménnyel.

Rob Skitmore, a londoni múzeum kurátora elmondta, Cosimo a tudomány és a technológia nagy támogatója volt, így elképzelhető, hogy birtokában volt egy olyan órának, mint amilyen a képen is látható. Hozzátette: a festmény rávilágít a művészet és a tudomány szoros kapcsolatára, amely különösen azokban az időkben volt jellemző.

Az első órák nem sokkal 1500 után jelentek meg Németországban. Órásmesterek szerint az 1560 körül Maso da San Friano reneszánsz mester által festett kép a legrégebbi, amelyen igazi óra látható.

A festményt 33 éve szerezte meg az intézmény egy magángyűjtőtől. Most a Measuring Time (Az idő mérése) című kiállítás apropóján került elő a festmény a múzeum raktárából, amikor a kurátorok vizsgálatoknak vetették alá. Ekkor vette észre Skitmore a vászon hátoldalán a Mediciek címerét tartalmazó pecsétet.

A Measuring Time című kiállítás az időmérés történelmén vezeti végig a látogatókat, akik megtekinthetik Nagy-Britannia legnagyobb óragyűjteményét is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés