bezár
 

art&design

2009. 10. 21.
A Napkirályt bemutató kiállítás nyílt Versailles-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét a Napkirály fénye ragyogja be Versailles-t: XIV. Lajos, a király és az ember címmel nyílt az államférfit és a művészetbarátot bemutató kiállítás a Párizs melletti palotában.
"XIV. Lajos önmagában egy egész világot jelentett. Egyfelől a legjelesebb XVII. századi művészeket inspirálta, akik közül néhányan nagyon sajátos látásmóddal festették meg, másfelől maga is szenvedélyes művészetpártoló volt, aki szoros kapcsolatot ápolt a művészekkel" - mondta el Nicolas Milovanovic, a kiállítás kurátora a keddi megnyitó alkalmából.

A február 7-ig látogatható kiállítás a zeneszerető, az építészet, a kertépítés és a színház, valamint a kárpitok, drágakövek és díszes kéziratok iránt érdeklődő Lajost is bemutatja, akiről az is kiderül, hogy termetre nem magaslott ki kortársai közül: alig érte el a 170 centimétert.
A több mint háromszáz felvonultatott műtárgy a király legfőbb érdeklődési területeit tükrözi. A bútorok, szobrok, festmények a francia forradalom után szétszóródtak a világban, sok darab - a kiállítás kedvéért - első alkalommal tért vissza eredeti környezetébe.

A Napkirály olyan korabeli tekintélyes alkotókat gyűjtött maga köré, mint Louise Le Vau építész, a kertépítő André Le Notre, akinek nevéhez a versailles-i park megteremtése fűződik, vagy Charles Le Brun festőművész - mesélte Milanovic. Ám mint a kurátor hangsúlyozta, "bár a királynak volt egy hivatalos műgyűjteménye, amely hagyományosan a francia udvar pompáját emelte az európai uralkodóházakkal rivalizálva, személyes műkincstára kifejezetten olyan alkotásokat tartalmazott, amelyeket ő szeretett, és amelyeket saját ízlése alapján válogatott ki."
Számos kiállított alkotáson jelenik meg maga XIV. Lajos is: egy olajkép az ötévesen trónra került királyt még angyal arcú gyermekként ábrázolja. Márványból faragott mellszobra már a modern francia államot megteremtő, diadalmas uralkodót mutatja. Egy viaszdomborművön ugyanakkor az idős király jelenik meg, aki tisztában van saját múlandóságával.

XIV. Lajos 1715-ben, 76 esztendős korában hunyt el, több mint fél évszázados uralkodás után.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés