bezár
 

art&design

2009. 10. 28.
Márton-napi Libato(u)r országszerte
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal rendezik meg a Márton-napi Libato(u)r elnevezésű akciót november 7-én és 8-án országszerte. Az érdeklődőket libából készült ételek mellett újborkiállítás, kézművesprogramok, színházi és zenei előadások is várják a skanzenekben és tájházakban.
Az őszi időszakban szerettek volna az utazni vágyó érdeklődőknek olyan újfajta időtöltési lehetőséget kínálni, mely egyszerre szórakoztat, művel és "jól lehet vele lakni" - mondta Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettes szerdán, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten. Az akciót a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Tájházak Szövetségével együttműködve szervezik, s a rendezvényhez akciós szállásajánlatokat is kínálnak.

A hétvégi programokon kívül a http://kultura.itthon.hu oldalon a Ker(g)esd a libát elnevezésű játékra invitálják a vállalkozókedvűeket, akik skanzenbelépőket és Márton-napi borvacsorát is nyerhetnek.
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Békési Tájház, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Sarródi Tájház mellett a dabasi Kisgyerek Alapítvány Tájház, a Kondorosi Csárda Múzeum, a konyári Kurucz Albert Falumúzeum, az Abodi Tájház, az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény, a szarvasi Szlovák Tájház, a Sóstói Múzeumfalu, a Felpéci Tájház, az Újbarki Tájház, a Fertőhomoki Tájház, a dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájház, a Bátai Tájház és a Hidasi Tájház várja a közönséget november 2. hétvégéjén.

Magyarországon 300 tájház működik, 2002-ben szövetségbe tömörültek - tájékoztatott Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója, a Tájházak Szövetségének elnöke. Elmondása szerint a skanzenben már 7. alkalommal rendezik meg a Márton naphoz kötődő programokat. Az érdeklődőket egyebek mellett bábszínház, koncertek, felvonulás, tárlatvezetések és lovaskocsis séta is szórakoztatja. A korábban meghirdetett liba receptverseny nyerteseinek ételeit is megkóstolhatják az ínyencek, így egyebek mellett a brassói libamellet, libalevest, cipóban sült libapecsenyét erdei gombamártással és libaragut birsalmával, gombával.

A rendezvénynek helyet adó skanzenekben a Márton nap ünneplésén kívül őszi betakarítás, állatbehajtás, kukoricatörés, őszbúcsúztató is szerepet kap. A többi között a Sarródi Tájházban kukoricamorzsolás, csuhéfeldolgozás, Ópusztaszeren a boroshordók ünnepélyes dugózása, az Endrődi Tájházban réteskészítés, Felpécen házikenyér-készítés színesíti a programokat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés