bezár
 

art&design

2009. 10. 29.
Börtöntemetők Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hazai börtönökben kivégzett vagy természetes halállal elhunyt egykori raboknak állít emléket a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Kegyeleti Múzeumának új fotókiállítása, amely szerdától november 15-ig látogatható.
"A mi XX. századi történelmünk során emberek százezreit megkülönböztették, deportálták, elvitték az utcáról. A politikai fordulatok következtében pedig a börtönben nem azok foglalták el a cellákat, akik az előbbi bűnöket elkövették, hanem azok kerültek börtönbe és galád ítéletek folytán a rabtemetőkbe, akik előtt az utókornak most fejet kell hajtania"- fogalmazott Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a megnyitón.

A történelmi adatok szerint az I. világháború előtt a fogva tartottak száma 14-16 ezer fő körül volt. A területileg egyharmadára zsugorodott országban a Kádár-korszakban ez a szám a 20 ezret is elérte. A kivégzetteket vagy a börtönökben természetes halállal elhunytakat az 1960-as évek közepéig külön rabtemetőkben hantolták el.

A kiállítás dokumentumai között a legkülönlegesebb a márianosztrai börtön rabtemetőjének anyaga. Itt 300 sírhely van, a fegyencnők mellé temették az őket őrző Szent Vince rendi apácákat is. 1951-től pedig idekerültek a Márianosztrán raboskodó férfi politikai elítéltek is. Külön rész foglalkozik a váci rabtemetőben található emlékekkel, ahová még Recskről is szállítottak elhunytakat és ide kerültek a sopronkőhidai foglyok koporsói.

A legismertebb börtöntemető természetesen a 301-és a 298-as parcella a rákoskeresztúri Új köztemetőben. A 301-es parcellában még mindig 113 azonosítatlan holttest található.

E temetőkkel kapcsolatban még számos titok feltáratlan - jegyezte meg Hargittai Emil, a Kegyeleti Múzeum nyugalmazott igazgatója, aki a kiállítás rendezője. A képeket készítő Urbán Tamás pedig arról számolt be, hogy a mostani börtönszemélyzet igen gondosan bánik a sírokkal.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés