bezár
 

art&design

2009. 11. 02.
Libaszépség- és énekverseny a sóstói skanzenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Libaszépség- és énekversenyt, bájgúnár és buta liba viadalt, valamint hordólovaglást és lopós borszállítást is rendeznek a szombati Márton-napi vigasságon a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban - közölte Páll István, az intézmény vezetője hétfőn az MTI-vel.
A nyírségi skanzenben - más szabadtéri múzeumokhoz hasonlóan - november 7-én 10.00 órától tartják a lúdhoz és az új borhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatót és kóstolót, illetve a tréfás vetélkedőket - mondta az igazgató.

Kiemelte: az érkező látogatókat már a kapuban borral, libatepertővel és libazsíros kenyérrel fogadják, majd ebédre tepsiben sült libahúst, ludaskását, liba zúzapörköltet kínálnak. A desszertként felszolgált ludas sütemények között természetesen ott lesz a lúdláb torta is.

Páll István tájékoztatása szerint a várhatóan több ezer vendéget köszönti Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, majd a program a Márton-napi legényavatóval indul, amelyet a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely művészeti szakközépiskolájának diákjai mutatnak be, felelevenítve a hagyományokat.

A tréfás vetélkedők sora a libaszépség- és énekversennyel indul, amelyre bárki benevezheti kecses és jó hangú baromfiját. A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás települései is részt vesznek a Márton-napi vigasságon, s nevezik lúdjaikat a nem mindennapi viadalra. Persze, a települések vállalkozó szellemű lakói is versenyre kelnek hordólovaglásban, lopós borszállításban, valamint libás vetélkedőkön mérik össze tudásukat, ügyességüket a Bájgúnár címért, de kiosztják a Buta libának járó díjat is az utolsóként végzőknek.
Külön érdekessége lesz a napnak, hogy bárki libatollból írótollat készíthet, amelyet ki is kell próbálni.

A libás ételek mellett kemencében tököt és krumplit is sütnek, s lesz bemutató téli falusi foglalatosságokból, így hímzést, stoppolást, rongylabda- és kenőtollkészítést, üvegfestést, valamint gyertyamártást lehet tanulni. Mindemellett borkóstolás, kádárok bemutatója és a régi kirakodóvásárok visszaidézése színesíti még a programot.
A jó ebédhez a Folk Fusion Zenekar ad koncertet, míg a legkisebbeknek a Lúdas Matyi című rajzfilmet is levetítik a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu szombati Márton-napi vigasságán.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához

Más művészeti ágakról

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
A MI kapcsolata a művészetekkel
Harmony Korine: Túltolva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés