bezár
 

art&design

2009. 11. 03.
Egyedi falmatricák a Millenárison
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kirakatüvegeken időnként látható színes matricák ihletésére egyedi falmatricákat készített 12 képző- és iparművész; munkáikat ...hogy a fal adja a másikat címmel mutatják be csütörtöktől a Millenáris Piros Fekete Galériájában.
Gábor Judit, a tárlat kurátora az MTI-nek hétfőn elmondta: a pofonról szóló szólás-mondás második felének felhasználása a címben nem a durvaságot, hanem a vizuális tobzódást jelenti, azt jelzi előre, hogy nem szépelgő képekről, hanem friss, pimasz kortárs alkotásokról van szó.
A tárlaton résztvevő 12 képző- és iparművész elfogadta a kiállítás koncepcióját, hogy ezúttal egyfajta technika legyen a központban, ez kösse össze a művészeket és a dizájnereket. Ritka dolog, amikor hatalmas felületen alkothat képet a művész - hangsúlyozta a kurátor.

A galériában 7-szer 2 méteres színes nyomatokat tehetnek fel a falakra és mindegyik mellé kerül egy látványterv, vagyis számítógépen megalkotott iroda vagy fogadóterem fala a művész munkájával.

Hidvégi Éva iparművész például Róma kedvelt tömegközlekedési eszközére, a Vespa kismotorra egy baboskendős nőt ültetett, a falmatrica mellé tettek egy komputertervet: egy 30-as évekbeli New York-i ház hátsó felét a jellegzetes vas csigalépcsőkkel és vasajtókkal.
Kentaur - aki képzőművész - egy olyan japán kívánságfát készített, amely a fal mellett fekvő életnagyságú férfiből nő ki, és kúszik a falra - sorolta a példákat Gábor Judit.

A kurátor úgy érzi, hogy belakták a teret és a falmatricás tárlat a maga vizuális sokszínűségével a kortárs művészetet más szemmel mutatja be.

Falmatricát készített még Albert Ádám, Babinszky Csilla, Július Gyula, Lévay Jenő és Szabics Ágnes festőművész, Csordás Zoltán, Gábor Imre és Rácmolnár Sándor grafikusművész, Csikós Péter és Orlai Balázs formatervező.

A kiállítás december 6-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához

Más művészeti ágakról

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Pinter-darab a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés