bezár
 

art&design

2009. 11. 04.
Különleges programok a múzeumok első őszi éjszakáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges programokkal várja 30 budapesti és 47 vidéki múzeum a látogatókat november 14-én, a múzeumok első őszi éjszakáján: lesz a kiállítóhelyek falai között zene, színház, tánc, de a Márton-nap apropóján nem maradhatnak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közlése szerint a múzeumok őszi éjszakája a szeptember 28. óta tartó múzeumok őszi fesztiváljának záróeseménye. A múzeumok őszi éjszakáját hagyományteremtő jelleggel rendezik meg most először; a kezdeményezés hátterében a nyári esemény rendkívüli sikere áll, valamint azok a felmérések, amelyek azt mutatják, hogy közönségigény mutatkozik évente több "múzeumok éjszakája-típusú" rendezvényre - olvasható az összegzésben.

A tárca által működtetett kultúra.hu (www.kultura.hu) portálon is megtalálható programok között szerepel, hogy az Iparművészeti Múzeumban ezen az éjszakán elsősorban az irodalomra koncentrálnak. Párhuzamot vonnak a költészet mint szellemi tevékenység, a versmondás és a vizuális környezet között olyan jelentős kortárs írók, költők közreműködésével, mint Erdős Virág, Kiss Judit Ágnes, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Hazai Attila, Keresztesi József és Lackfi János.
A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban korabeli fotografálásra csábítják a vendégeket: Laczkó Péter különleges, ember nagyságú kamerával készít portrékat, amelyben a fényképészen kívül elfér egy másik személy is, aki így a kamera belsejéből élvezheti a nagyméretű síkfilmnegatív elkészültét.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban zenével és tánccal, libasülttel, borral, hagyományőrző játszóházzal és kézműves programokkal, tollfosztóval, zenészekkel és lampionos felvonulással várnak kicsiket és nagyokat Márton-napot ünnepelni.

Múzeumi színház várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban, míg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Bárka Színház Piaf Piaf című előadásából láthatnak majd részleteket a nézők. Az Ernst Múzeumban Tóth Viktor mozgó zenei improvizációját élvezhetik az érdeklődők, míg a Néprajzi Múzeumban a Godot színház társulata mutat be rövid improvizációs jeleneteket a (M)ilyenek a finnek? című kiállítás és a jelenlévők inspirációjára.

A Szépművészeti Múzeumban november 14-én koncerteket, gyermekprogramokat, filmvetítéseket és tárlatvezetéseket tartanak.
Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban Márton-napi hétpróba, népi játékkészítés, lámpás tárlatvezetés és vigasság szerepel a programok között. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjában Szent Márton szamarát kereshetik a lámpással a vállalkozó kedvűek.

Gyulán a Corvin János Múzeumban 600 évet mutatnak meg 6 órában. A vár udvarán például bárki Ludas Matyinak érezheti magát, ha ráfekszik a deresre vagy ha elfenekeli a fához kikötött Döbrögit, akit egy óriásbáb helyettesít.

Mátészalkán a Szatmári Múzeumban a Talán Teátrum pajzán népi tréfákkal kedveskedik a közönségnek Mi dűlt el az éjjel? című előadásukon.

A miskolci Herman Ottó Múzeum Képtárában a Csodamalom Bábszínház Egybeöltögetett mesék című darabját mutatják be; Ózdon, a Városi Múzeum rendezvényén pedig a borsodnádasdi molnárkalács sütésének hagyományát idézik fel.

Püspökladányban a Karacs Ferenc Múzeumban kézműves foglalkozások, táncház, íjászbemutató, gasztronómiai- és zenei programok lesznek.

Erdei élményprogramokat kínál a soproni Erdészeti Múzeum. A középkori favágóverseny résztvevői például egy középkori kétkezes fűrésszel fenyőrönköt vágnak fel, majd az a feladat, hogy egy kétkilós darabot lefűrészeljenek a rönkből.

Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeum Márton-napja a libák, valamint az új bor jegyében énekkel, zenével és irodalommal várja a látogatókat, és az érdeklődőket beavatják a "libalógia tudományába" is, így mindent megtudhatnak, amit a libákról tudni lehet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
A MI kapcsolata a művészetekkel
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés