bezár
 

art&design

2009. 11. 04.
Ékszer, festmény, ezüst - háromnapos aukció
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Háromnapos árveréssel kezdi a jövő héten a téli szezont az aukciós piac egyik meghatározó szereplője, a BÁV. Hogy ezúttal is majd hétszáz tételt - ékszert, festményt, iparművészeti tárgyat - visznek kalapács alá, azt jelzi, hogy a gazdasági válság ellenére is őrzik pozíciójukat a hazai műkereskedelemben - hangsúlyozta az árverést beharangozó keddi sajtótájékoztatón Nagy Tamás, az aukciós ház vezetője.
Hozzátette: beadói oldalról és a piac, a vásárlók oldaláról is jelentős az érdeklődés. Sok nívós műtárgyat sikerült begyűjteni a november 10-én, 11-én és 12-én megrendezendő aukciókra, és már jelentkeztek a lehetséges vevők, a gyűjtők, a kereskedők, köztük hazaiak és sokan a szomszédos országokból, Ukrajnából, Szlovákiából, Oroszországból és Romániából is.

Mint az már megszokott, az első napot az aukciós ház erősségével, az ékszer szekcióval vezetik be. Annak tudatában, hogy az ékszerüzletet nem sújtotta úgy a válság, mint a műkereskedelem más ágait, márkás órákkal, színes drágaköves ékszerekkel bővítették a palettát, hiszen a gyűjtők, befektetők egyre inkább értékelik ezen tárgyak vagyonmegőrző képességét - mutatott rá Kovácsné Racskó Szilvia ékszerszakértő.

A pazar antik ékszerek, az art deco és szecessziós kitűzők, karkötők, fülbevalók, gyűrűk, változatos áron érhetők el, van amelyikre már néhány tízezer forinttól lehet licitálni, de van, amelyikért több százezer forintot kérnek. A legdrágábban, 2,4 millió forintért egy befektetésnek is beillő briliáns fülbevaló indul.

Festményekkel és bútorokkal, keleti szőnyegekkel folytatódik az árverés a második napon. A sokféle stílust és iskolát képviselő 19. és 20. századi mesterek munkái közül leginkább egy mindeddig "rejtőzködő" Czigány Dezső-vászon emelkedik ki. Az 1920-as években Európa-szerte hódító Neue Sachlichkeit (új tárgyilagosság) stílusában fogant Táj kazlakkal a művész korszakalkotó darabja, s növeli értékét, hogy Czigány Dezső 1920 és 25 között festett művei közül alig néhány ismert. Nem csoda, hogy 6,5 millió forintról indul a licit. Istókovits Kálmán szétszórt életművének két főműve, a Lurdi jelenés 1 milliós és a Haláltánc 5 milliós árával is bizonyára felkelti a gyűjtők érdeklődését.
Az iparművészeti tárgyak harmadik napi aukciója is tartogat kiemelkedő darabokat. Ilyen a katalógus címlapján szereplő német rokokó szelence, amely minden valószínűség szerint Johann Joachim Kaendler meisseni műhelyében készült 1740-ben.

Egy millió forint feletti és azt közelítő árakon szecessziós Zsolnay-vázákat, dísztálakat kínálnak. Az ezüst tárgyak közül figyelemre méltó az igen korai, 1560 körül, Brassóban készült reneszánsz menyegzői pohár 2,5 milliós kikiáltási árával. Ennél is többet, legalább 3 millió forintot kérnek egy 2584 grammos, aranyozott ezüst, historizáló díszkulacs-párért, a bécsi Karl Rössler 1895-ből származó alkotásáért.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól

Más művészeti ágakról

A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtótájékoztatójáról
Harmony Korine: Túltolva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés