bezár
 

art&design

2009. 11. 04.
Degas sikere nyitotta az őszi árverési szezont New Yorkban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Edgar Degas pasztellképe, a Táncosnők 10,7 millió dollárért - közel kétmilliárd forintért - kelt el a Christie's őszi árverési szezonjának nyitányán, Pablo Picasso iránt azonban kisebb volt az érdeklődés, a Tete de Femme című kép végül nem talált gazdára.
Degas festménye egy ázsiai gyűjtőhöz került - számolt be az aukciós ház a kedd esti árverést követően. Degas mellett August Rodin A csók című bronzplasztikája is a vártnál jóval magasabb áron, 2 millió dollár helyett 6,4 millióért talált vevőre. Az 1880-1881-ben készült életnagyságú alkotás egy szerelmespárt ábrázol, a vásárló nem fedte fel kilétét.

Kisebb volt viszont az érdeklődés Picasso művei iránt, a művész Tete de femme című alkotásának értékét előzőleg 7 és 10 millió dollár közé becsülték, végül azonban kivették a tárgysorozatból, miután egy licit sem haladta meg a 6,4 milliós összeget. Picasso árverésre bocsátott további három képe viszont némileg a vártnál alacsonyabb áron, de elkelt. A Mére et enfant című képért 1,08 millió dollárt fizettek, a Courtisanes et toreros címet viselő mű 905 ezer dolláros, a Visage féminin, profil pedig 1,31 millió dolláros árat ért el.

Az aukciós ház tájékoztatása szerint a katalógusban szereplő 40 műtárgyból 12 nem talált gazdára, megmaradt Camille Pissarro Le pont du chemin der, Pontoise című festménye is, amelyet pedig a művész legletisztultabb alkotásának tartanak. Matisse, Sisley, Modigliani és Mondrian műveire sem érkezett kielégítő ajánlat.

Az eladott műtárgyak feléért - köztük Tamara de Lempicka, Kandinszkij és Dali műveiért - az előzetesen vártnál magasabb árat fizettek, ez a még mindig kedvezőtlen gazdasági hangulat ellenére a jövőben bátrabbá teheti az eladókat - mondta Conor Jordan, a Christie's impresszionista és modern művészettel foglalkozó részlegének vezetője.

A keddi árverésen a vásárlók túlnyomó része nem amerikai volt. Európai és ázsiai vevők mellett orosz és közel-keleti gyűjtők is vásároltak. Az est összbevétele meghaladta a 65 millió dollárt.

Az őszi árverési szezon szerdán a rivális Sotheby's aukciós ház impresszionista és modern árverésével folytatódik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

A nagy „csiga” útvesztőjében A nagy „csiga” útvesztőjében
Szubjektív kiállítási körkép a New York-i Guggenheim Múzeumban
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Más művészeti ágakról

építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
Crossover a Négyszoba Galériában
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés