bezár
 

art&design

2009. 11. 12.
Fotókiállítás a rendszerváltásról a PeCsában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kelet- és Közép-Európa rendszerváltásai címmel látható fotókiállítás csütörtöktől a Petőfi Csarnokban; Horváth Ernő egykori szabadúszó fotós felvételei személyes, emberközeli pillanatokon keresztül mutatják be az 1989 és 1991 közötti időszak összes fontosabb politikai eseményét.
A kiállításon összesen húsz A1 méretűre kinagyított fénykép, valamint plazmamonitorokon további 145 fotó látható. Horváth Ernő képei bejárták már Kelet-Európa fővárosait, az elmúlt hónapban például a Tallini Magyar Intézetben mutatta be képeit - mondta el az MTI-nek Riethmüller János, a tárlat szervezője, akihez ez utóbbi kiállítás híre jutott el. Horváth Ernőnek Magyarországon több mint tíz éve volt utoljára tárlata, amelyet akkor Göncz Árpád köztársasági elnök nyitott meg.
"Horváth Ernő szinte mindegyik rendszerváltó eseményen ott volt, és fényképezett. Vannak képei Nagy Imre és mártírtársainak újratemetéséről, a berlini fal lebontásáról, a jugoszláv háborúról, a moszkvai puccsról, a romániai forradalomról, vagy éppen a bős-nagymarosi vízlépcső elleni tüntetésről" - mutatott rá Riethmüller János, aki Horváth Ernő képeinek személyességét, emberközeliségét, valamint a fotók megrázó őszinteségét emelte ki.

"Ez a kiállítás csak a jéghegy csúcsának a csúcsa" - hangsúlyozta az MTI-nek Horváth Ernő, aki felidézte, annak idején saját költségére, megjelenési lehetőség nélkül, "csak az eseményért magáért" kezdett el fényképezni.

Horváth Ernő elmondta: ma már csak alkalomszerűen fotózik, de büszke rá, hogy igen jelentős képi anyag van a birtokában 1989-1991 közötti időkről.

"A legextrémebb helyzetbe a szarajevói repülőtéren kerültem, ahol a közelemben süvített el egy golyó. Tudom, azon a golyón az én nevem volt, de szerencsére megúsztam" - mesélte.

Riethmüller János tájékoztatása szerint a Budapesten, Berlinben, Temesváron, Moszkvában, és Jugoszláviában készült képeket felajánlják a hazai kulturális és oktatási intézményeknek, hogy rendezzenek belőle vándorkiállítást.

A tárlat december 13-áig látható a PeCsában - a koncertek idejét kivéve - reggel 9 és este 7 óra között.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés