bezár
 

art&design

2009. 11. 12.
Erzsébet királyné és a divat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erzsébet királyné néhány krinolinos, gyönyörű kosztümjének "újraálmodott", rekonstruált változata, valamint eredeti ruhadarabok és a királyné képeinek reprodukciói várják az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban szombaton nyíló időszaki kiállításon.
A fennmaradt emlékek szerint Erzsébet királyné kora egyik legszebb asszonya volt. Sudár alakjával, karcsú derekával elbűvölte kortársait, a legelőkelőbb párizsi, bécsi és pesti szabók versengtek azért, hogy ruhát varrhassanak neki. Nem volt "divatdiktátor", mégis sokan utánozták hajviseletét, öltözködési stílusát, s számos festmény, fénykép is megőrizte már-már utolérhetetlen eleganciáját - mondta el Holub Katalin, a kastély szóvivője az MTI-nek.

A fellelt dokumentumok alapján Czédly Mónika, a D'Elia szalon vezető tervezője újraálmodta és az egykori anyagokhoz hasonló kelmékből rekonstruálta a királyné néhány ruhadarabját. Ezek mellett néhány eredeti ruhát is megtekinthetnek az érdeklődők.

A közönség számára divatbemutatót tartanak a megnyitó után, szombaton 20 órától. A múzeumok őszi éjszakájának alkalmából nyíló különleges tárlat első estéjén F. Dózsa Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora, majd Czédly Mónika avatja be a királyné öltözködési szokásaiba, valamint a kastély Lónyay- és Lovas termeiben látható habkönnyű csodák rejtelmeibe a nagyközönséget. A kiállítás január 3-ig látogatható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés